Băsescu: parteneriatul strategic cu SUA e de neînlocuit pentru securitatea României
Preşedintele, Traian Băsescu, a declarat la summit-ul securitatii nucleare de la Haga că parteneriatul strategic cu SUA e de neinlocuit pentru securitatea Romaniei.
"Am avut mult mai multe discutii pentru ca sint momente foarte bune sa-si dai mesajele. A fost si o coincidenta, ca inainte de intilnirea cu Obama am avut o discutie lunga pe subiectul regiunii cu vicepresedintele Biden. Sa nu credeti ca domnului ministru Lavrov i-am spus altceva decit am discutat cu Biden sau Obama legat de securitatea regionala.
Abordarile mele traditionale nu sint schimbate, dimpotriva, evenimentele din regiune confirma ingrijorarile mele de la inceput de mandat si confirma ca parteneriatul strategic cu SUA e de neinlocuit pentru securitatea Romaniei, si oricine incearca sa se imprastie spre alte directii, zimbind politic si spre Est... si spre Asia..", a precizat preşedintele Traian Băsescu la summitul de la Haga, citat de Hotnews.ro.
Contre pe baza ultimelor ştiri venite de la vicepremierul Dragnea şi vizita din China
"De parteneriatul strategic cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvotlarii economiei romanesti, numai ca acum ne incurcam, cream confuzie, vrem cu China, vrem cu SUA? Ma indoiesc ca SUA nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie in Romania, de ce trebuie sa ne vulnerabilizam. Sper ca vocea si consecventa mea vor domina aprecierile cu privire la Romania, chiar daca au aparut si alte optiuni. Sper ca consecventa in actiune a Romaniei sa ne lase pe aceasta axa fixata de multi ani", a subliniat preşedintele.
Dacă uraniul românesc ar ajunge pe mâini teroriste s-ar putea fabrica bombe nucleare
"Uraniul de la noi, ars in reactoarele de la Cernavoda, devine extrem de radioactiv. Eu am stat linga o bara de uraniu care se baga in reactor. Dupa ce arde in reactor, uraniul devine extrem de radioactiv. Daca nu am avea securitatea necesara si acest uraniu ar ajunge pe mina teroristilor, s-ar putea fabrica mai mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni. Oamenii nu realizeaza riscurile, de aceea un stat ca Germania si-a propus sa reduca productia nucleara. Noi continuu adaptam standardul nostru la zi. Tot timpul, in urma istoriei evenimentelor din lume, toate statele serioase isi ridica nivelul de securitate.
Obiectivele summit-ului - cresterea gradului de securitate in domeniul nuclear
Obiectivele summitului sint cunoscte: Se refera atit la securitatea instalatiilor, dar si la securitatea utilizarii materialului nuclear de organizatii neautorizate si organizatii teroriste. Zona cea mai sensibila e acceptarea controalelor si monitorizarii Agentiei Internationale. A doua zona e legata de contributiile la fondurile Agentiei.
- Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la precedentul summit prin cele doua inspectii. La una din inspectii s-au facut 25 de recomandari neesentiale, si au fost indeplinite. Romania a fost a treia tara care a returnat reziduurile nucleare in Federatia Rusa.
- Romania face parte din rindul celor 32 de state din lume care au ciclu nuclear complet. Avem cel mai curat cu putinta ciclu nuclear, pentru ca sistemul romanesc nu utilizeaza uraniu imbogatit, iar Romania are si partea de depozitare a reziduurilor imbogatite. Multi nu realizeaza cit de important e ca un stat sa detina intreg ciclul, de la extragerea minereului si pina la depozitarea deseurilor. Romania nici nu are nevoie sa importe materie prima si nici sa exporte reziduuri. Discutam de cresterea nivelelor de securitate peste standardele cerute de documentatia tehnica a instalatiilor de la data intrarii in utilizare.
- Romania e extrem de preocupata de orice incercari de utilizare a teritoriului sau pentru tranzit de echipamente si materiale neautorizate. Romania e una din tarile cele mai dedicate blocarii oricarui tranzit ilegal de echipamente si materiale nucleare neautorizate.
- Am subliniat in interventia mea ca traficul ilicit de materiale nucleare e unul din marile riscuri pe care civilizatia le are in acest moment. Riscurile devin tot mai mari daca statele nu blocheaza astfel de activitati. Securitatea cibernetica a instalatiilor nucleare e de maxim interes. Riscul de atac cibernetic pe sistemele de comanda e un risc real. Toate statele isi concentreaza atentia pe prevenirea unui atac cibernetic.