Băsescu: România are o Curte de Conturi independentă de politic
Presedintele Traian Basescu a participat, vineri, la ceremonia organizata la Palatul Parlamentului cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi (CC), prilej cu care a omagiat activitatea desfasurata de acesta institutie.
Sedinta festiva a avut loc in plenul Camerei Deputatilor, fiind condusa de Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi si fost presedinte al Senatului Romaniei.
In discursul tinut in fata celor prezenti, presedintele Traian Basescu a subliniat inca de la inceput ca aceasta festivitate este "un moment de referinta, de reflectie, dar si un moment de analiza".
Presedintele a reamintit ca CC a fost infiintata in 1864 de Alexandru Ioan Cuza, fiind una dintre institutiile statului modern roman, cu o "istorie zbuciumata", "care si-a gasit pe deplin rolul dupa 1991, cand a devenit o institutie constitutionala".
Traian Basescu a spus ca evolutia CC este strans legata de evolutia Romaniei, institutia fiind desfiintata in 1948 de comunisti, dar reinfiintata in 1979, pentru ca pana "si comunistii au inteles ca fara controlul banului public este dificil".
Dupa Revolutie, CC a fost definita in Constitutie si a inceput sa functioneze din plin in 1993, a mai declarat presedintele.
Seful statului a subliniat faptul ca CC este "un partener al institutiilor europene" si a jucat un rol important "in perioada austeritatii bugetare".
"Criza a schimbat regulile jocului si a facut imperios necesara adoptarea unor decizii atipice, adaptate momentului", a reamintit seful statului.
Presedintele a precizat ca "activitatea de control financiar genereaza, inevitabil, si conflicte intre CC si institutiile controlate, ceea ce face ca o foarte buna pregatire a angajatilor sa fie esentiala".
De asemenea, acesta a subliniat ca principalele caracteristici ale Curtii de Conturi sunt "independenta, impartialitate, profesionalism", reamintind ca institutia este membra a organizatiilor si asociatiilor profesionale internationale de profil. Seful statului a vorbit si despre foarte buna colaborare intre CC, Curtea Europeana de Conturi si Comisia Europeana.
Un rol esential in combaterea economiei subterane
"Romania are o Curte de Conturi independenta de politic, independenta de guvern, independenta de presedinte,singurul care ii poate aprecia activitatea fiind Parlamentul Romaniei, caruia anual CC ii prezinta raportul de activitate.
Romania are inca probleme in zone precum arieratele, achizitii publice si gestionarea fondurilor europene. Sunt aspecte care blocheaza economia, iar controlul anual al CC e de natura de a da indrumari si de a crea obligatii de rezolvare a acestui tip de probleme, si, unde e cazul, derecuperare a resurselor financiare risipite", a mai declarat presedintele, subliniind rolul pe care CC il joaca in combaterea economiei subterane si "utilizarea cu maxima transparenta a banului public".
Traian Basescu a vorbit si despre relatiile sale cu Curtea de Conturi.
"In activitatea mea ca ministru, primar general al Capitalei si presedinte al Romaniei, unul dintre elementele de mandrie a fost descarcarea de gestiune data de Cutea de Conturi. Ca primar am avut si probleme, trebuie sa recunoastem ca nu intotdeauna reusim sa fim perfecti in activitatea noastra ca ordonatori de credite. Multumesc si astazi CC pentru recomandarile facute si care m-au ajutat sa recuperez, pana la ultimul leu, banii cheltuiti", a mai declarat, zambind, presedintele, referindu-se la anumite probleme pe care le-a avut in interpretarea normelor legislative.
Totodata, Traian Basescu a spus ca "erorile in administratie sunt inerente in institutiile mari", dar "important este ca lucrurile sa fie tratate cu seriozitate, responsabilitate, iar atunci cand nu o fac trebuie sa mearga in fata justitiei, pentru ca banul public nu e al ordonatorului de credite, e ban public, trebuie sa aduca eficienta maxima".
La final, presedintele a spus ca citeste in fiecare an raportul CC, care este "o oglinda a modului in care institutiile la nivel local, central, agentiile neguvernamentale, utilizeaza banul public", si a remarcat o evolutie pozitiva in calitatea si precizia acestora, motiv pentru care a decorat recent, conducerea Curtii de Conturi si peste 120 de angajati.
La festivitate au mai fost prezenti, printre altii, premierul Victor Ponta, Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, patriarhul Daniel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, membri ai Guvernului si parlamentari.