Băuturile responsabile pentru "Boala regilor"
Incidenta gutei, cunoscuta si ca "boala regilor", este in crestere, iar bauturile dulci, berea, dar si whisky-ul sau vinul sunt de vina, potrivit unei cercetari medicale.
Numarul celor bolnavi de guta aproape s-a dublat din 1970 si aceasta bola dureroasa este cea mai comuna forma de artrita inflamatorie la barbati. O persoana din 35 este acum afectata, potrivit unui studiu care a urmarit cauzele si prevalenta gutei, scrie ziare.com, care citeaza Daily Mail.
Personaje istorice celebre precum regele Henric al VIII-lea au dezvoltat-o probabil din cauza meselor bogate in vin si carne, dar victimele de azi o fac de la bauturile indulcite cu zahar, fructoza si bere, sau ca efect al medicamentelor.
Guta e legata de o acumulare de acid uric in sange, un reziduu ramas in corp si eliminat prin rinichi. Acidul uric se formeaza cand corpul consuma chimicale din celule cunoscute ca purine. Cand prea mult acid uric este produs, sau prea putin este eliminat prin vezica, mici cristale se pot forma la incheieturi. Aceste cristale sunt responsabile pentru inflamari si dureri.
Mai multe tari, printre care SUA, Australia si China arata niveluri similare ale cresterii numarului de bolnavi, incepand cu a doua jumatate a secolului 20. "Incidenta gutei a crescut, legata, probabil, de cresterea consumului de fructoza si obezitate", spune doctorul Peter Simkim, care a condus studiul echipei de la Universitatea din Washington.
Folosirea aspirinei si a unor medicamente pentru reglarea presiunii sangelui sunt de asemenea legate de riscul crescut de producerea a gutei. Consumul de cirese, totusi, ar putea reduce riscul unui atac de guta cu 35%.
Sursă: sanatate.bzi.ro