Biserica italiană spune că moaștele Sf. Nicolae de la Bucuresti sunt FALSE. Replica INCREDIBILĂ a parohului
Reprezentantii Bisericii San Nicola din Bari, unde se afla mormantul Sfantului Nicolae, sustine ca moastele de la Biserica "Sfantul Gheorghe Nou" din Bucuresti atribuite acestui sfant nu sunt autentice.
Potrivit reprezentantilor bisericii din Italia, citati de Romania Libera, povestea sosirii moastelor la Bucuresti, conform careia ele ar fi fost daruite voievodului Mihai Viteazul de la cardinalul din Bari, este falsa.
"Legenda spune ca Mihai Voievod, pentru meritele sale in razboiul impotriva musulmanilor, a primit ca donatie din partea Arhiepiscopului de Bari, la sfarsitul secolului al XVI-lea, o relicva a Sfantului.
Nu stim daca relicva era autentica, dar este cert ca aceasta explicatie nu are o baza reala deoarece arhiepiscopul de Bari nu avea autoritatea de a lua moaste din biserica San Nicola (Catedrala era, la acea vreme, in conflict cu Biserica San Nicola) si in plus (cu exceptia Papei Urban al II-lea in 1089) nici un papa sau arhiepiscop de-a lungul istoriei nu au mai deschis mormantul Sfantului Nicolae din Bari", a declarat fratele Gerardo, de la Biserica din Bari, pentru sursa citata.
Astfel, desi reprezentantii lacasului de cult italian sustin ca "toate relicvele Sfantului Nicolae din Roma sau de oriunde sunt false", acestia recunosc faptul ca, in jurul anului 1087, prin Europa au circulat numeroase parti ale corpului Sfantului Nicolae, o bucatica fiind, cel mai probabil, furata din Bari si dusa in Franta. In prezent, in Bari mai exista circa jumatate din ramasitele corpului sau.
Desi prelatii italieni ar putea sa dovedeasca lipsa de autenticitate a moastelor Sfantului Nicolae venerate in diverse locuri ale lumii, acestia nu o fac decat in cazul in care au loc "exagerari comerciale".
CITEȘTE ȘI: Mihai Viteazu îl bate pe Suleyman
Parohul, despre mana care ar apartine Sfantului Nicolae: Daca Mihai Viteazu spune ca apartine Sfantului, asa e
In replica, preotul paroh al Bisericii "Gheorghe Nou" din Bucuresti, care gazduieste mana dreapta a Sfantului Nicolae, sustine ca nu exista niciun dubiu al autenticitatii moastelor.
"Mana este de la brat la deget, fragmente pot fi si la ei, si la noi. Si nu trebuie sa fie toata mana, e suficient si doar un os, tot moaste sunt. Apoi, noi nu putem sa il facem mincinos pe Mihai Viteazul, ar fi sub demnitatea noastra. Sunt diversiuni, sa ne ia ce avem mai scump. Si putem demonstra cu documente autenticitatea", a declarat preotul Emil Caramizaru.
De asemenea, preotul aminteste de inscriptia de pe racla cu moaste, atestata de bizantinologul Alexandru Elian, si sustine ca "nu isi permitea nimeni sa il pacaleasca pe Mihai Viteazul", la fel cum nu putem pune la indoiala nici cuvantul voievodului.
"Nu isi permitea nimeni sa il pacaleasca pe Mihai Viteazul - legaturile erau foarte clare si stranse si pe atunci. Si nu putem noi sa-l punem la indoiala pe Mihai Viteazul, un om care avea o influenta extraordinara in Occident, avea relatii cu toata lumea, inclusiv cu cardinalul de Bari. De altfel, nu e clar nici cum au ajuns moastele in orasul italian. S-au mai impartit, nu stim noi pe unde au mai ajuns. Dar daca Mihai Viteazul consemneaza pe racla ca el le-a adus inseamna ca asa e", sustine preotul.
Tara miilor de moaste: Credinciosi care se inchinau la oase de porci si oi
CITEȘTE ȘI: Românii au decis: care-i cel mai important personaj istoric
Dupa ce in anii anteriori au iesit la iveala mai multe cazuri de relicve neautentice, Patriarhia Romana a decis, la inceputul acestui an, sa inventarieze moastele existente in tara si sa verifice provenienta lor.
In 2009, o expertiza a Arhiepiscopiei Dobrogei a scos la iveala ca pelerinii s-au rugat ani buni la oasele unor porci si ale unor oi. Ulterior, acestea au fost scoase de la inchinare.
De asemenea, este si faptul ca Sfantul Nectarie ar avea moastele imprastiate in 44 de biserici din Romania si in alte 14 lacase de cult din strainatate.
In total, in Romania ar exista circa 2.700 de moaste, conform unor relatari, dar daca este sa avem in vedere canoanele bisericesti, care prevad ca fiecare lacas de cult trebuie sa aiba o bucatica dintr-un sfant in altar si daca este sa luam in calcul numarul bisericilor din Romania, ar rezulta ca pe teritoriul tarii noastre exista in jur de 10.000 de oseminte de sfinti.
Sursă: ziare.com
Ştirile orei
- Ai luat agheasmă ?
- Eee, am luat p~~a.
- Şi eu, ca proasta, am luat agheasmă !
******
Măicuţele mergeau pe bicicletă prin curtea mănăstirii. Maica stareţă:
- Nu mai faceţi atâta gălăgie, fetelor, că vă pun şaua la loc !
******
Un fost elev, la reuniunea de 10 ani, se adresează profesorilor săi din liceu:
- Stimaţii mei profesori, mă tot frământă o întrebare: chiar atât de idiot eram, de mă tot lăsaţi corigent ?
- Vaaai, se poate, părinte ?
******
Merge o femeie la un popă:
- Părinte, spovedeşte-mă. I-am făcut l~~a lui bărbatu-mi-o.
- Femeie, spune de trei ori Tatăl Nostru şi apoi mergi la râu să te speli pe mâini !
Pleacă femeia să se spele după ce a spus Tatăl Nostru, apoi ajunge acasă.
Soţul: Unde ai fost Mărie ?
- La râu, să mă spăl.
- Si cụ cine te-ai întâlnit acolo ?
- Cụ preoteasa, făcea gargară.
******
De ce merge Iisus pe apă ?
- Orice rąhąt pluteşte.
******
Care este numele real al lui Iisus ?
- Conchita Wurst.
******
Un pedofil, după moarte, rătăcind pe la poarta Raiului, îl întreabă pe Sfântul Petru: “Îl caut pe pruncul Iisus. Este aici ?”
******
Care este diferenţa dintre Iisus şi o icoană a lui Iisus ?
- Pentru icoană ai nevoie de un singur cui.
******
Care este deosebirea dintre o femeie şi o biserică ?
- În biserică mai întâi intri şi tocmai apoi te rogi.
******
De ce moare Iisus în fiecare an ?
- De supărare, pentru că vede că ortonauţii sunt din ce în ce mai idioţi.
******
Se poate ruga un ortonaut în patru labe ?
- Evident că da: una de dimineaţă, două la prânz şi una seara.