BNR: Inflaţia este negativă, pentru prima dată după 1989
Premieră în România: în iunie, inflaţia este negativă, a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale. Este pentru prima dată după 1989, când indicele anual intră pe minus. Mugur Isărescu a explicat însă că evoluţia nu trebuie percepută ca deflaţie, pentru că, în România, consumul creşte. Reducerea TVA la produsele alimentare a dus la o scădere a preţurilor şi la o creştere a vânzărilor.
Scăderea TVA la alimente, dar şi a importurilor de sezon, duc la o premieră pentru România ultimilor 25 de ani: indicele inflaţiei devine negativ! Luna trecută, preţurile au scăzut cu două procente, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta înseamnă nu doar preţuri mai mici la alimente, ci şi credite mai avantajoase. Odată cu ele însă, scad şi dobânzile la depozite.
Alte cauze sunt reducerea importurilor de fructe şi legume de sezon şi ieftinirea produselor oferite de fermierii români. Toate au dus la scăderea indicelui inflaţiei, notează TVR.
Analiștii economici susțin că, de pe urma acestor scăderi de preţuri, profită şi populaţia şi firmele. Efectele sunt vizibile nu doar în preţurile alimentelor sau ale materiilor prime, ci şi în dobânzile la credite şi într-o stabilitate mai mare a leului.
Pe de alta parte, dobânzile la depozite scad şi ele, iar preţurile produselor nealimentare rămân neschimbate.
Guvernatorul BNR spune că în perioada următoare nu se pune problema ca România să intre în deflaţie, iar angajatorii nu au de ce să îşi facă probleme. În mai, preţurile de consum au urcat cu jumătate de procent faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 1,2%.