Boala care UCIDE un român la fiecare 16 minute! Simptomele acestei afecțiuni NECRUȚĂTOARE

| 18 iun, 2014

Mai mult, multi dintre romanii suferinzi de cancer la plamani afla de existenta bolii in stadiul 4, foarte avansat, cand sansele de supravietuire sunt minime, se arata intr-un studiu GfK Onco Monitor, noteaza lyla.ro.

Inainte de raspandirea viciului de a fuma, cazurile de cancer la plamani erau rare. Astazi, fumatul este „vinovat” pentru moartea a noua din zece pacienti bolnavi de cancer pulmonar.

 

Tigarile nu doar ca sunt pline de substante cancerigene, ci dispun si de capacitatea de a „dezarma” sistemul natural de protectia a sistemului pulmonar. Cilia bronhiilor, micile ramuri ale sistemului respirator, au rolul de a proteja plamanii de toxine, de bacterii, de virusuri. Insa, fumatul obstructioneaza activitatea acestor structuri, fapt care faciliteaza rapida acumulare a toxinelor in plamani.

 

Simptomele cancerului pulmonar

 

Din pacate, cancerul pulmonar este un „ucigas tacut”. Abia in stadiile avansate apar simptome cu adevarat tulburatoare care ar determina pe oricine sa se duca la medic. Intre timp, principalele simptome sunt prezenta tusei care nu dispare, dureri in piept, mai ales la inspiratii adanci, respiratie ingreunata si intretaiata, oboseala continua care se tot accentueaza, pneumonii sau bronsite repetate, precum si tuse flegmatica insangerata.

 

De altfel, mortalitatea ridicata a suferinzilor de cancer pulmonar este generata si de faptul ca diagnosticarea este, adesea, tardiva, simptomele acestul tip de cancer fiind, deseori, confundate cu cele ale unei raceli.

 

Biopsia pulmonara este efectuata abia cand pe radiografia pulmonara apar formatiuni celulare suspecte, iar acest lucru echivaleaza cu un cancer in stadiu mai avansat.

 

Tipuri de cancer pulmonar

 

Exista doua tipuri de cancer la plamani. Unul consta in celule canceroase de mici dimensiuni. Aceasta forma este agresiva, caci dimensiunile mici permit raspandirea celulelor catre alte organe din corp.

 

Insa forma de cancer cel mai des intalnita este cea cu celule canceroase mai mari, care se dezvolta mai lent, acestea fiind prezente in 85% din cancerele la plamani.

 

Sansele de a supravietui cinci ani de la diagnosticare variaza intre 4% si 54%, in functie de stadiul de avansare a bolii in momentul depistarii cancerului pulmonar.

 

Desi fumatul activ este principalul factor generator al cancerului pulmonar, acesta nu este singurul. Persoanele care fumeaza pasiv, asadar traiesc in proximitate de un fumator sau intr-un mediu in care se fumeaza, de regula, prezinta un risc cu 20-30% mai mare de a dezvolta cancer decat persoanele care sunt ferite total de fumul toxic.

 

Poluarea aerului este ul alt factor. Expertii sustine ca poluarea aerului actioneaza aproape la fel ca fumatul pasiv, la nivel mondial aceasta fiind responsabila de aproximativ 223.000 decese survenite pe fondul cancerului pulmonar cauzat de poluare.

 

Mai conteaza si istoricul familial in ceea ce priveste sanatate. Persoanele care au rude de sange care au suferit de cancer la plamani prezinta riscuri mai mari de a suferi la randul lor de aceasta boala decat cele care nu au niciun astfle de caz in familie. Totodata, oamenii care beau apa cu continut ridicat de arsenic prezinta, la randul lor, un risc crescut de aparitie a bolii.

 

 

Sursă: sanatate.bzi.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ