Bogdan Aurescu l-a invitat pe Adrian Năstase să vorbească despre cartea sa
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi-a lansat miercuri, la Casa Memorială 'N. Titulescu', volumul 'Romania and the International Court of Justice', sub egida editurii Hamangiu, în prezenţa fostului premier Adrian Năstase.
"Cartea pe care domnul profesor Bogdan Aurescu a coordonat-o este o pledoarie pentru soluţionarea paşnică a diferendelor internaţionale şi este şi o argumentaţie pentru ceea ce înseamnă felul în care din punct de vedere diplomatic pot fi găsite soluţii, chiar atunci când negocierile bilaterale ar duce cu mare dificultate la o formulă acceptabilă care să fie ratificată în parlamentele respective. Sunt foarte multe elemente interesante prezentate în mod sintetic. Cartea este o consemnare, un proces verbal al unei reuniuni care, la rândul ei, reprezintă o sinteză a ceea ce a însemnat momentul 2009 pentru şcoala de drept internaţional din România, dar şi pentru interesele româneşti', a declarat preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, Adrian Năstase, în prezentarea volumului, care se referă în principal la soluţionarea echitabilă a cauzei privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră între România şi Ucraina.
În opinia acestuia, pentru România ar fi un pas înainte dacă Parlamentul ar adopta un proiect de lege, care se discută în prezent, şi care ar duce la adoptarea unei declaraţii din partea legislativului care să accepte jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie. 'Ar fi un pas mai departe pe care România ar putea să-l facă în această direcţie care înseamnă a arăta că, în măsura în care conflictele sunt inevitabile, am învăţat din istoria noastră în primul rând că formula cea mai bună este aceea de a căuta o soluţie paşnică la astfel de conflicte şi nu soluţii bazate pe forţă', a argumentat Adrian Năstase, citat de Agerpres.
Citeşte şi: Bogdan Aurescu: Securitatea României poate fi AFECTATĂ
Bogdan Aurescu a subliniat, la rândul său, că volumul a dorit să aducă proba cea mai bună a faptului că soluţionarea diferendelor pe care paşnică, prin mijloace jurisdicţionale, cum este CIJ, cum este recursul la un tribunal arbitral, rezolvă diferendele dintre state.
'Şi, practic, ne lasă să ne dezvoltăm relaţiile pe mai departe. Procesul cu Ucraina în faţa CJI, la capătul unor negocieri care au durat 42 de ani, a reprezentat până la urmă o modalitate de a rezolva o problemă complicată în relaţiile dintre cele două state, de a oferi un model regional de soluţionare a diferendelor într-o regiune care este complicată şi care nu duce lipsă de conflicte, dimpotrivă, observăm că se adună tot mai multe astfel de probleme în regiunea noastră, şi care arată că, după acest proces a fost rezolvat, după ce instanţa şi-a spus cuvântul, relaţiile dintre cele două state intră pe făgaşul normal. Este o carte la care ţin foarte mult, nu doar pentru că am lucrat la ea, în calitate de editor, coordonator', a subliniat ministrul Afacerilor Externe.
Aurescu a pledat pentru proiecte de coeziune între ţări.
'Şi dacă procesul de la Haga a fost un astfel de proiect, atunci înseamnă că putem să găsim şi alte astfel de proiecte şi merită să le căutăm, pentru că astfel de proiecte ne vor ajuta să ne recăpătăm încrederea în noi şi în capacitatea forţelor noastre ca naţiune. Am învăţat şi că putem să învingem acel sentiment mioritic, al faptului că noi credem că destinul nostru este nefericit, nefast, că suntem mereu nedreptăţiţi, deşi avem dreptate. Acest sentiment nu este decât o iluzie păguboasă, chiar dacă mai este undeva cuibărit în mentalul nostru colectiv. Şi am mai învăţat că ne putem apăra interesele de stat cu capul sus, fără prejudecăţi false', a arătat Aurescu, subliniind meritul echipei de diplomaţi români.
Ministrul de externe a menţionat că a ales Casa Titulescu pentru acest eveniment dintr-un motiv foarte important - faptul că Titulescu a fost unul dintre cei mai puternici susţinători al rolului dreptului internaţional în politica externă.
'Şi gândirea mea, la momentul în care am discutat cu dl. profesor Năstase alegerea acestei locaţii, a fost de fapt să încercăm să restituim locul important al dreptului internaţional, ca instrument de politică externă. Pentru că, fără acest instrument extrem de important, această armă inteligentă, o ţară cum este România nu ar putea să obţină rezultate la fel de bune prin alte mijloace. (...) Diplomaţia este instituţia fundamentală a statului român', a adăugat Aurescu.
La eveniment au fost prezenţi ambasadorii Ucrainei, Teofil Bauer, Republicii Moldova, Iurie Reniţă, şi Israelului, Dan Ben-Eliezer.