Borboly: În procesul de dezmembrare a USL, a avut un oarecare rol şi UDMR. Trebuie să profităm
Liderul Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, afirmă că UDMR trebuie să profite de ruperea USL, în care a avut "un oarecare rol", şi că soluţia ce împiedică "demontarea" legilor favorabile maghiarimii de către CC sau de un nou guvern e să se încheie acorduri guvernamentale bilaterale.
"În procesul de dezmembrare a USL, a avut un oarecare rol şi UDMR, iar după părerea mea toată lumea este de acord că trebuie să profităm de această ocazie, deoarece cultura politică din România nu a atins acel nivel ca o largă coaliţie să guverneze fără a atinge drepturile constituţionale, drepturile minorităţilor. Ne rămâne un singur drum, pe care, dacă îl urmăm, putem avea rezultate durabile şi ireversibile, iar acest drum este încheierea de acorduri bilaterale între guvernele României şi Ungariei", afirmă, într-un comunicat de presă transmis joi, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR şi al Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El consideră că acordurile bilaterale sunt necesare deoarece prevederile acestora nu sunt supuse controlului Curţii Constituţionale şi instanţelor judecătoreşti şi nu pot fi modificate la orice schimbare a "cursului politic".
"Văzând cum se raportează Curtea Constituţională la drepturile minorităţilor, nu trebuie să ne facem iluzii în domeniul actului legislativ privind aceste drepturi. Dacă se schimbă cursul politic, dacă vine un nou guvern, printr-o nouă ordonanţă o poate modifica pe cea veche şi iar ne trezim acolo de unde am pornit, adică nicăieri. Am convingerea că încheierea unui asemenea acord ar fi singura soluţie care nu ar putea fi desfiinţată de un nou guvern în cazuri precum UMF Târgu Mureş sau Legea învăţământului", susţine Borboly.
Borboly Csaba mai spune că în ultimii ani politica românească "s-a jucat" cu maghiarimea şi consideră că ar fi bine să fie evitate astfel de situaţii în viitor, fiindcă, "parafrazându-l pe Murphy, ceea ce poate fi retras va fi retras, cu precădere dacă este vorba de drepturi minoritare".
El dă exemplul Universităţii Sapientia, "necesară pentru afirmarea tineretului maghiar şi pentru păstrarea identităţii naţionale", care este finanţată de statul ungar şi nu primeşte niciun ban de la statul român, apreciind că această situaţie este "de neacceptat".
"Este de neacceptat situaţia creată, în care un procent foarte însemnat al tinerilor maghiari din România care urmează studii superioare să nu primească niciun ban din partea statului, instituţia fiind finanţată de statul maghiar. Părinţii acestor copii aici îşi plătesc taxele şi impozitele, iar educaţia lor se face pe banii contribuabililor din Ungaria. Acest lucru nu este corect", menţionează Borboly.
De asemenea, el susţine că problema finanţării Universităţii Sapientia se poate rezolva "în mod unanim acceptabil", dacă este voinţă politică, până la scrutinul pentru Parlamentul European, pentru ca studenţii să înceapă noul an universitar "într-un cadru material corespunzător".
Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR mai afirmă că acordurile bilaterale guvernamentale româno-ungare ar garanta, de asemenea, că Legea minorităţilor naţionale şi diferitele statute de autonomie ale comunităţii maghiare din România nu vor fi "puse pe butuci".
"Cu Legea minorităţilor, cu diferitele statute de autonomie ne putem trezi oricând că au fost puse pe butuci, dacă nu cu altceva, atunci cu nefinanţarea aplicării lor. Din această cauză afirm că trebuie să rămânem pe tărâmul realităţii, trebuie să ne concentrăm asupra unor lucruri pentru care merită să muncim, care ne pot aduce rezultate de durată, care reprezintă sprijin real şi care - lucrul cel mai esenţial - sunt ireversibile. Acest lucru se poate garanta numai prin acorduri guvernamentale bilaterale", susţine Borboly.
Borboly reaminteşte că, în anul electoral 2012, USL a strâns majoritatea voturilor, mai puţin în judeţele Harghita şi Covasna, unde alegerile au fost câştigate de UDMR.
Potrivit acestuia, crearea USL a pus UDMR - care a obţinut un scor electoral de doar 5 la sută - "în umbra majorităţii USL de 70 la sută", împiedicând-o "să încline balanţa într-o parte sau în alta".
"Putem să deplângem sfârşitul USL, dar ar fi o mare greşeală. Trebuie să fim conştienţi de faptul că, fără sprijinul UDMR, USD rămasă după destrămarea USL nu ar mai putea guverna", conchide Borboly Csaba.
Premierul Victor Ponta declara, miercuri, că va merge săptămâna viitoare, marţi, în Parlament cu un Guvern care va asuma în totalitate programul USL, el arătând că a propus UDMR să facă parte din guvernare şi că fiecare partid component al coaliţiei parlamentare va avea un vicepremier.