Câți bani vor investi chinezii în zona energiei la noi în țară
Premierul Victor Ponta a spus, în această seară, că nivelul investiţiilor chineze în România în zona energiei urmează să se cifreze la peste 7 miliarde de euro în urma acordurilor semnate între cele două state în aceste zile la Bucureşti şi a adăugat că vizita premierului Li Keqiang a însemnat şi un puseu de încredere şi speranţă pentru români.
"Am semnat investiţii pe partea de energie, grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, în jur de 4 - 4,5 miliarde de euro, Tarniţa, o nouă centrală de care avem mare nevoie pentru a echilibra consumul de energie este o investiţie de peste un miliard de euro. Rovinari-ul, centrala pe cărbune, un nou grup, care mai înseamnă un miliard de dolari cred. Şi e vorba de o investiţie de 300-400 de milioane de euro în energie regenerabilă. Deci toate cele patru tipuri de energie ", a declarat Ponta, la o emisiune TV, citat de Agerpres.
Despre proiectul de tren rapid, premierul a precizat că partea chineză a venit cu propunerea pentru a-şi promova noua tehnologie în materie de trenuri de mare viteză şi a precizat că pentru început va exista un prim proiect pilot cifrat la 500 de milioane de euro.
El a mai menţionat şi investiţiile chineze convenite în zona IT care vor crea locuri de muncă pentru peste 1.200 de specialişti români în domeniu.
Premierul a subliniat încă o dată că pe partea de implementare de proiecte convenite cu China a cerut miniştrilor din Cabinetul său ca o dată pe lună să existe o informare cu privire la stadiul de realizare a acestora.
Victor Ponta a catalogat vizita delegaţiei chineze condusă de premierul Li şi ca pe "un puseu de încredere de care românii au foarte multă nevoie".
"O să spun de fiecare dată acelaşi lucru:România are un potenţial extraordinar, natural, uman, ne lipseşte încrederea. (...) Deci, în primul rând, a fost acest sentiment de mândrie. Au fost prieteni, dar şi adversari politici care mi-au spus: domne" te criticăm, dar pentru chestiunea aceasta te felicităm.(...) Al doilea lucru important. Este un film care face furori acum şi în Europa şi în America şi care în promo are un personaj care spune: singurul sentiment mai puternic decât frica este speranţa. Noi, cam de nouă ani, am trăit cu frică, frica că ne mai taie salariile sau pensiile, frica că nu ne mai primesc în Europa, frica că ne pierdem locurile de muncă. Cred că, ce a rămas după aceste trei zile, a rămas dincolo de acea mândrie şi încredere, a rămas acea speranţă că, da, putem să avem şi investiţii importante, da, putem să fim, din nou, o ţară respectată în toată regiunea", a afirmat premierul.
Apropo de temerile exprimate de anumite voci din politica internă sau analişti cu privire la crearea unor relaţii prea strânse cu China, Ponta a spus că mari lideri politici ai lumii occidentale, cum ar fi preşedintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel, sau preşedintele francez vizitează des China, iar statele pe care aceştia le conduc au stabilite relaţii economice bazate pe contracte de zeci de miliarde de euro.
"Dacă alături de fondurile pe care le avem, alături de companiile pe care le avem şi sunt binevenite, şi Dacia Renault şi Ford şi Pirelli şi Daimler, sunt şi companii chinezeşti mă bucur foarte mult. Sunt companii chinezeşti care investesc în America sau în Franţa, de ce să nu fie şi în România ?", a declarat premierul.