Pisicul devine tigru
Se face cam un an de când Traian Băsescu, din studioul B1, spunea despre Victor Ponta că e ca un pisic. Între timp lucrurile au evoluat favorabil pentru premier, și nefavorabil pentru președinte. Ponta din „pisic” a devenit „tigru”, iar Băsescu, din ce o fi fost înainte, a ajuns „matrafoxat”.
Summitul și forumul economic China-Europa Centrală și de Est, desfășurat zilele trecute la București, a demonstrat adevărata putere în relațiile externe a guvernului condus de Victor Ponta. Până și Traian Băsescu s-a văzut nevoit, pentru a nu știu câta oară, să-și schimbe opinia.
Cel care în 2012, dar și în vară, amenința că USL duce România mai aproape de Rusia și China, în defavoarea SUA, a ajuns acum să laude relația cu China și să spere chiar în dezvoltarea ei. Deodată, China, pe care președintele o considera un fel de „bau-bau”, a devenit un partener extrem de necesar României. În schimb, Ponta și USL au avut o atitudine liniară, afirmând încă de la început că țara noastră trebuie să își dezvolte relații bune, în special economice, cu cât mai multe state, astfel de relații fiind posibile și cu China și Rusia, fără ca americanii să se supere pe noi. Această atitudine a președintelui, de orientare după cum bate vântul, este una din principalele cauze pentru care în mandatele sale, dar în special în cel de-al doilea, din punct de vedere al politicii externe, România a stat pe loc. De altfel, Băsescu cu gura lui a recunoscut că s-a dus în China cu o listă de proiecte și nu a rezolvat nimic. Iată că Ponta nu doar că s-a dus în China, dar a reușit să aducă China la București, iar chinezii n-au venit cu buzunarele goale, sau ca să facă poze cu româncele noastre, ci au pus la bătaie vreo 8 miliarde de euro, pentru dezvoltarea unor proiecte din domeniul energiei, infrastructurii, IT și telecomunicații, sau agricol.
Organizarea acestui summit la București demonstrează potențialul României de a deveni un lider în regiune. Avem stabilitate macroeconomică și una din cele mai mari creșteri economice din Europa, avem o poziționare geografică excelentă, la granița Uniunii Europene, nu mai zic de cel mai mare port la Marea Neagră, resurse energetice, în concluzie, cam toate ingredientele necesare.
Desigur, în spiritul clasic distructiv propagat de Traian Băsescu printre apropiații săi, s-au găsit voci care să critice oportunitatea de care România are acum parte, prin prisma apropierii de China. Era imposibil ca foști sau actuali colaboratori ai președintelui să se abțină de la comentarii nocive, deoarece, până la urmă, ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile va fi contabilizat de Ponta și USL, nu de Băsescu și ai lui. Banii chinezilor au aceeași culoare ca și ai germanilor, americanilor, sau ale altor nații, diferența este că, spre deosebire de ceilalți, chinezii s-au arătat mult mai dispuși să îi cheltuie în România.
Ne aflăm la o răscruce: avem de ales între a fi în continuare pisoiași și să lingem degetele înmuiate în lapte ale Bruxelles-ului, sau să evoluăm în tigri și să avem un cuvânt mai greu de spus în Europa. Ponta și USL își doresc a doua variantă, Băsescu și ai lui se simt mai confortabili cu prima, pentru că, nu-i așa, capul plecat referendumul nu-l demite.
Ştirile orei
simplu:
Statistica: Luna octombrie a adus 3.000 de noi someri fata de luna precedenta
Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) din luna octombrie din anul curent a fost estimat de Statistica la 736.000 de persoane, au comunicat vineri oficialii INS. Cifra este in crestere atat fata de luna precedenta (cand erau 733.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (682.000 de someri). In luna octombrie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna octombrie 2012, mai arata statisticienii.