Călin Popescu Tăriceanu, despre fuziunea PLR-PC: Vom deveni a treia forţă pe scena politică
Președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, în deschiderea Congresului extraordinar al partidului, că prin fuziunea PLR-PC cele două partide vor deveni a treia forță pe scena politică, întrucât "forța face puterea iar numărul de multe ori face și forța".
"Am convingerea că forța face puterea iar numărul de multe ori face și forța. Vom fi mai numeroși, vom avea structuri mai consistente atât la nivel central, la nivelul Parlamentului, unde sunt vârfurile de lance politică ale celor două partide, cât și la nivel local — mai mulți reprezentanți în administrația locală, cei care pot să ducă mesajul către cetățeni", a spus Tăriceanu, citat de Agerpres.
Acesta și-a avertizat însă colegii de partid asupra faptului că și după fuziunea PLR-PC vor trebui să depună un efort consistent pentru a-și atrage simpatia electorilor și pentru a-și demonstra forța în viitoarele alegeri locale și parlamentare.
Citeşte şi: Tăriceanu: PNL este promotorul unei politici ce pare mai degrabă îndreptată către întărirea instituțiilor de forță
"Sigur că nu este ca o baghetă magică. Nu vă așteptați ca simplul anunț privind fuziunea să ne ducă la o creștere aproape instantanee și fără osteneală în ochii electoratului. Osteneala noastră, efortul nostru vor trebui să fie consistente. Doresc ca la viitoarele alegeri partidul rezultat din fuziunea PLR-PC să participe singur la locale și parlamentare. Numai în acest fel ne vom dovedi forța", a mai spus Tăriceanu.
Liderul PLR a adăugat că la baza ideii fuziunii PLR-PC a stat și faptul că scena politică din România este puternic polarizată.
"Ideea unei fuziuni a devenit și mai necesară având în vedere polarizarea excesivă a politicii românești, între PSD pe de-o parte și pe de cealaltă parte — noul PNL, creația mentorului lor care a stat zece ani la Cotroceni. Nu îmi face plăcere să îi pronunț numele, dar știți la cine mă refer. PNL se distanțează de reprezentarea liberalismului în România, a făcut-o și declarativ și formal", a apreciat Tăriceanu.
În opinia sa, PNL este promotorul "statului forțelor represive" în România.
"Eu cred că vocația liberalismului este cu totul alta. (...) Statul de drept înseamnă statul cu instituții puternice pentru promovarea și apărarea drepturilor și libertăților individului, nu ce face PNL azi, care pare să fie extrem de bucuros și să aplaude ori de câte ori se aude zgomotul de cătușe", a afirmat el.
Tăriceanu a mai susținut că PLR a avut o influență în interiorul Guvernului prin cele două ministere pe care le conduce.
"Iată, azi se vede cât de utilă a fost decizia noastră de a participa în coaliția de guvernare și la guvernare. Avem două ministere pe care le conducem în acest Guvern și am avut o influență majoră în adoptarea principalelor decizii de politică economică, cum ar fi noul Cod fiscal", a spus el.
Delegații PLR la Congresul extraordinar au aprobat protocolul de fuziune prin contopirea între PLR și PC, programul și Statutul ALDE, precum și conducerea noii formațiuni până la organizarea alegerilor interne.