Când va ajunge România a doua piaţă de investiţii din Europa
România este foarte interesantă pentru investitorii imobiliari, dar costul de finanţare este mai mare decât în alte ţări din regiune, a afirmat, astăzi, directorul general al firmei de consultanţă Jones Lang LaSalle, Gjis Klomp, într-o conferinţă de specialitate.
"Mai mulţi investitori mari au început să se uite la România. Piaţa este mai bună în prezent decât în 2012, dar investitorii se uită mai degrabă la costul finanţării decât la randamentul investiţiei. De aceea, mulţi preferă, pentru etapa actuală, să investească în Polonia, Cehia sau Ungaria. Problema României este, în prezent, că depinde prea mult de investitorii străini. Iar aceştia analizează, în primul rând, regimul fiscal şi predictibilitatea. Pe termen mediu, în următorii 10 ani, România are toate datele să ajungă a doua piaţă de investiţii din Europa, în special pe segmentul de birouri şi logistică", a precizat Gjis Klomp.
O serie de specialişti din domeniul pieţei imobiliare şi reprezentanţi ai sectorului de construcţii şi materiale de construcţii s-au întâlnit, joi, la conferinţa Constructiv 12+! pentru a discuta despre oportunităţile pe care le oferă România ca piaţă de investiţii.
"Bucureştiul are al treilea potenţial de dezvoltare, după Varşovia şi Londra. Polonia nu e acolo, în topul atragerii de investiţii pe piaţa de real estate, pentru că pur şi simplu a pus-o cineva acolo. Nu, Polonia e acolo pentru că şi-a dorit să ajungă acolo, ceea ce ar fi trebuit să facem şi noi. Interfaţa cu statul face ca unii investitorii să se întrebe de două ori dacă merită sau nu să vină în România. Rambursarea TVA şi predictibilitatea sunt două mari probleme pe care investitorii le întâmpină în prezent", a spus directorul general al Portland România, Florin Furdui.
Preţul mai redus al materialelor de construcţii şi existenţa mâinii de lucru calificate sunt cele două aspecte pe care reprezentanţii industriei de real estate se bazează atunci când vorbesc optimist despre aceasta. În plus, din 2014, în sectorul HoReCa sunt aşteptate investiţii importante ca volum, în special în pensiuni ecoturistice.
"În 2013, am identificat aproximativ 14.000 de şantiere în România, unele mai vechi, altele mai recente, dar numărul e semnificativ mai mare decât în 2012. În România, este nevoie de investiţii, sunt multe lucruri de făcut. 90% dintre blocurile din România sunt construite înainte de 1990, circa 30% dintre români au WC-urile în curte, trebuie să facem autostrăzi, să reparăm şi să modernizăm pistele unor aeroporturi. Investiţiile cu statul nu crează nici unui investitor garanţii de dezvoltare pe termen lung. E nevoie de un mixt între lucrările din sectorul public şi cel de stat", a precizat, la rândul său, Victor Ignat, managerul la IBC Focus.
Cu toate acestea, în perspectiva anului 2020, unii analişti apreciază că sectorul construcţiilor din România ar putea atinge o valoare de până la 18 - 20 miliarde de euro.