Care este cea mai SĂNĂTOASĂ formă de consum a OULUI

| 14 apr, 2014

Exista o serie de controverse legate de modul in care este cel mai bine sa consumam ouale. Cei mai multi naturisti sustin, cu argumente puternice, ca forma de administrare in care „rodul“ gainilor are maximum de calitati nutritive si terapeutice este oul crud.

Pe de alta parte, epidemiologii atrag atentia despre posibilitatea existentei unei bacterii foarte periculoase (Salmonella enteritidis) prezenta pe coaja oualor, si care ar putea ajunge in organism, in cazul in care le consumam nefierte. Controversele, insa, nu se opresc aici, motiv pentru care vom alege formele de consum cele mai bune.

Ouale crude
Se consuma complet nepreparate termic, dupa ce coaja le-a fost foarte bine spalata cu apa calda si cu detergent pentru vase (pentru a indeparta posibilele microorganisme patogene), iar apoi au fost indelung clatite. Dupa spargere, albusul se separa complet de galbenus, doar acesta din urma fiind consumat, ca atare, sau impreuna cu ulei de masline si putina sare, ori amestecat cu lapte si miere, sau frecat cu miere si scortisoara etc. Este foarte important ca de la ouale crude sa se consume doar galbenusul. Cercetari recente au demonstrat ca ingerarea albusului crud de ou impiedica absorbtia la nivelul tubului digestiv a unor minerale si a unor vitamine (mai ales biotina, adica vitamina B7), foarte importante pentru organism.
Galbenusul de ou crud este foarte bogat in fier asimilabil, in lecitina (esentiala pentru memorie si pentru metabolismul grasimilor), in colina (necesara pentru transmiterea impulsurilor nervoase si pentru sanatatea ochilor), in pigmenti cu efect antioxidant si antitumoral. Practic, cea mai mare parte a substantelor vindecatoare din ou sunt prezente la nivelul galbenusului. Consumat crud, el este mai bine tolerat de catre organism decat cel gatit, in cazul sau inregistrandu-se cele mai putine reactii alergice.


Ouale fierte in coaja
Fierbeti ouale, dar nu prea mult. Ouale se pun in apa clocotita, unde se lasa vreme de 4-6 minute, pana cand albusul se intareste complet, iar galbenusul ramane moale sau semi-moale. Prin fierberea albusului, o glicoproteina din compozitia sa (avidina), vinovata de blocarea proceselor de absorbtie a unor nutrienti in organismul uman, este inactivata, ceea ce face sa poata fi consumat intreg oul fara a avea efecte nedorite.
De asemenea, prin fierberea oualor este distrusa bacteria Salmonella, fiind eliminat pericolul toxiinfectiilor alimentare grave, produse de aceasta. Ce-i drept, conform studiilor facute de institute de cercetare din Statele Unite si din Europa, sansa de a nimeri un ou contaminat cu aceasta bacterie este de doar 1:20.000 (de 1:30.000, dupa alte studii), insa persoanele cu imunitate scazuta, copiii ori femeile insarcinate, este bine sa isi ia toate masurile de precautie in acest sens.

Ouale ochiuri
Ochiurile prajite in ulei, la fel ca si feluritele tipuri de omleta, sunt, fara doar si poate, cele mai putin sanatoase dintre toate formele de consum ale acestui aliment. Aceasta, deoarece prin prepararea termica la 160 de grade Celsius (temperatura de fierbere a uleiului de floarea-soarelui), multe din proteinele din componenta oului sunt denaturate si pot deveni chiar toxice pentru organism, in timp ce vitaminele sunt distruse. Mult mai sanatoase sunt „ochiurile in apa“ (ochiuri romanesti), obtinute prin punerea oualor sparte in apa clocotita cu sare si tinerea lor pe foc mic, pana cand albusul se intareste complet.
In ce priveste aplicatiile terapeutice ale oului, acestea se refera exclusiv la cazurile in care acest aliment este administrat crud sau fiert, singurele forme in care substantele active valoroase din acest aliment nu sunt distruse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ