Care este platforma de idei a PMP?
După mitingurile taberelor pro-Băsescu, am rămas cu o nedumerire legată la platforma de idei, respectiv alternativa economică pe care atât Elena Udrea, cât și Vasile Blaga uită să o menționeze.
Da, ne încăpățânăm să le numim tabere pro-Băsescu pentru că indiferent cum se numesc și ce pretenții la schimbarea politică flutură, acestea sunt unul și același bătrân PDL. Din punct de vedere al acțiunilor politice de opoziție, acestea au fost unitare. Împreună au depus contestația la CCR, privitoare la numirea Guvernului Ponta 3, împreună organizează în aceeași zi mitinguri de protest.
PDL-ul condus de Vasile Blaga a avut chiar ocazia să-și expună și să-și argumenteze alternativele economice, în 2012, când vicepreședintele liberal-democrat Predescu a refuzat invitația în acest sens făcută de premierul Victor Ponta. PMP-ul condus oficial de Eugen Tomac și neoficial de Elena Udrea, deși contestă politicile economice promovate de USL și actualmente de PSD-UNPR-PC și UDMR, nu s-a preocupat până acum să elaboreze și să expună public o asemenea platformă. Opoziția fără constrângerile liber asumate ale unui program propriu se înscrie, desigur, în coordonatele comode ale populismului și demagogiei. Cei interesați și în propuneri și alternative concrete la politicile economice promovate de Guvernul Ponta 3 nu primesc nimic de la oamenii lui Traian Băsescu. Dacă dăm la o parte lozincile și atacurile electorale specifice, nu putem să presupunem decât că Băsescu, Udrea și Blaga propun doar revenirea la programul economic și politicile anului 2012, când au fost debarcați fără menajamente de la guvernare, prin vot popular.
Un economist, de pildă, căruia nu-i zic nimic declarațiile Elenei Udrea despre politicile vestimentare ale PMP, nu poate decât să presupună că, în cazul improbabilei reveniri la putere, echipa acesteia va reveni la măsurile care au distrus bugetul, la tăieri salariale și la ”ajustări” mai mult sau mai puțin legale a sistemului de pensii, sau chiar la o creștere a TVA cu 5 puncte, nivel record cu care s-au ”lăudat” guvernările PDL.
Dar tabăra Băsescu, indiferent că se numesc PMP sau PDL, nu și-au asumat nici până în ziua de azi perioada guvernării, poate în afară de Traian Băsescu care a încercat fără succes să dreagă busuiocul tăierilor salariale pe care le motivează acum, post festum, ca singura alternativă la concedieri masive în acea perioadă. Traian Băsescu se ascunde intenționat sub pavăza uitării publice. Din 2009 și până în prezent, au fost nenumărate precizări legate de la politicile de austeritate, atât pe plan mondial cât și în Europa. FMI și elitele PPE care au impus acele politici de austeritate au recunoscut ulterior că au greșit și că acestea au fost elaborate pe baza unor calcule eronate. În România nici Băsescu, nici Boc și nici MRU nu au suflat un cuvânt despre aceste precizări și cum ar fi putut? România era ”prima pe județ”, lăudată la cel mai înalt nivel la Bruxelles și Berlin pentru implementarea abruptă și fără menajamente sociale a acestor politici de austeritate care s-au dovedit ulterior greșite. Deloc întâmplător, în timp ce majoritatea românilor simpli sărăceau cumplit și rămâneau deopotrivă fără locuri de muncă, perspective și îngrijire medicală, elitele portocalii ale lui Traian Băsescu prosperau și își petreceau în mod regulat vacanțele pe ultra-costisitoarea Coastă de Azur, cot la cot cu miliardarii ruși.
Opoziția p care o fac aceștia, declamativă și ipocrită, nu poate propune deschiderea unui nou capitol economic, social și politic, pentru simplul motiv că oamenii lui Băsescu încă nu l-au închis nici pe cel vechi. Revenirea celor pe care românii îi numeau la grămadă BUBA (Băsescu-Udrea-Boc-Anastase) înseamnă, fără dubii, revenirea la toate politicile specifice ale perioadei portocalii dinainte de 2012. Vasile Blaga nu a suflat un cuvânt de scuză sau de părere de rău la cele două mitinguri de până acum, la adresa românilor care au scăpat cu greu din dezastrul guvernărilor lui Boc. Deși oficial Blaga se declară adversarul politic al binomului Băsescu-Udrea(PMP), acesta nu a profitat de microfon pentru a se dezice public de ce a însemnat regimul autoritar al lui Traian Băsescu pentru români. De Elena Udrea nici nu mai amintim. Multimilionară în euro, a defilat cu toalete ce costă mai mult decât câștigă o familie obișnuită de români în 10 ani, acum îmbracă emblematicii pantaloni ai fermierilor americani și pretinde că nu poate plăti cei 7 eurocenți per litru de combustibil, la ”pompa lui Ponta”. Când românii asudau sânge, lăsați să supraviețuiască care cum putea, în plină criză gestionată alandala de aceiași oameni ai lui Băsescu, Elena Udrea nu semna niciun fel de petiții când litrul de benzină ajungea la 6 lei pe litru. Românii mai țin minte însă protestele celor care blocau pompele din benzinării și plăteau cu pungi de mărunțis.
Ştirile orei
sa intelegem ca vacanta in Dubai a lui Ponta este in lumea a treia?
si ca hainele de firma ale Dacianei Ponta sunt de la reduceri?
sau ca ai mancat portia de "rahat" zilnica oferita de Sultanescu si Palada....si achitata de Ghita...