Cărţile scrise în închisoare de Voiculescu, Copos, Becali, Dinel Staicu au ajuns în presa străină
Uşurinţa cu care afacerişti români notorii ajunşi după gratii pentru corupţie îşi scurtează pedepsele a fost relatată de presa străină. The Guardian a dedicat un articol modului în care legislaţia românească le permite lui Dan Voiculescu, George Copos, Gigi Becali sau Dinel Staicu să-şi scurteze anii de închisoare scriind aşa-numite lucrări ştiinţifice.
Dan Voiculescu, aflat în închisoare din august 2014 pentru corupţie, a scris opt lucrări ştiinţifice, notează The Guardian. George Copos a scris cinci cărţi în 400 de zile, pentru una dintre ele fiind acuzat de plagiat. Gigi Becali şi-a scurtat pespeapsa scriind două cărţi, dintre care una despre relaţia sa clubul de fotbal Steaua Bucureşti. Dinel Staicu are la activ şapte cărţi scrise din 2014, în vreme ce politicianul Nicolae Vasilescu a produs nouă cărţi.
Ziarul britanic scrie că pentru fiecare lucrare publicată, condamnatului i se reduce pedeapsa cu o lună. Aceasta, cumulat cu faptul că pentru condamnaţii de peste 60 de ani pedepsele se pot reduce semnificativ datorită vârstei, constituie un puternic stimulent pentru masa de scris.
Nici măcar regula ca draftul lucrării să fie scris de mână, şi nu la calculator, nu constituie o piedică. "Autorii" sunt afacerişti bogaţi, care îşi permit să plătească pentru câteva sute de exemplare ale lucrării cu conţinut declarat ştiinţific. Statisticile furnizate de Administraţia Penitenciarelor sunt elocvente: o dată cu ofensiva anticorupţie tot mai puternică a procurorilor DNA, a crescut şi numărul lucrărilor ştiinţifice publicate din spatele gratiilor. Între 2013 şi 2015 inclusiv, deţinuţii au tipărit 415 cărţi şi lucrări cu caracter declarat ştiinţific, comparativ cu doar şapte astfel de lucrări scrise în 2012.
Totul nu este decât o portiţă a legii, de care se folosesc deţinuţii. Caracterul ştiinţific al lucrării nu este verificat de o comisie de specialitate, iar acest lucru este o piedică în calea luptei împotriva corupţiei, afirmă laura Codruţa Kovesi, procorurl-şef al DNA, citată de site-ul britanic.
DNA a propus amendamente la legislaţie încă din aprilie 2015, însă lucrurile au rămas neschimbate, deocamdată, iar deţinuţii îşi continuă "opera ştiinţifică" pentru a-şi scurta pedepsele.