Cătălin Tolontan, despre cartea scrisă de George Copos în puşcărie: Și-a cumpărat cartea și libertatea
George Copos este suspectat că a plagiat una din cărţile care l-au ajutat să iasă mai devreme din închisoare. Absolventul Facultății de Istorie, Cătălin Parfene, susţine că titlul cărţii lui Copos este similar cu lucrarea sa de masterat.
"În ce măsură, o carte alcătuită aparent din colaje, poate fi considerată un bine public? Este o lucrare cîrpită din diverse surse un serviciu în folosul comunității ca să te poată scoate din închisoare mai devreme? Dacă e științifică, atunci o recunoaște comunitatea științifică. Dar e?", se întreabă Cătălin Tolontan pe blog.
Citeşte şi: SUSPICIUNI DE PLAGIAT: Profesorul universitar care a avizat cartea lui Copos: „A citat, e onest"
„Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” – Parfene
„Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon” – Copos
”Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români” – Parfene
”Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic și cultural al principilor români medievali” – Copos
Seamănă, dar e prea devreme să ne pronunțăm. După reguli strict academice, chiar și o simplă înlănțuire similară de acest gen este socotită plagiat. Vor vorbi, în timp, specialiștii, scrie Cătălin Tolontan.
Înregistrăm o premieră. Așa cum o premieră a fost și condamnarea marilor corupți, o premieră este și întrebarea: cum ies ei din închisoare?
Sînt multe întrebări, dar așa se întîmplă cînd se fondează o lume, cu migrene, păcăleli și urmărirea anevoiasă a faptelor. Copos și-a plătit singur cărțile la editura Niculescu, apoi a cumpărat tot tirajul. Și asta poate fi discutat. Ceea ce refuză pînă la urmă oamenii este să revenim la bășcălia absolută: ignoranța", conchide Tolontan.