Câţi români vor avea salariul mai mare de la 1 iulie?
În numai doi ani, salariul minim a crescut de la 700 lei la 900 lei, fapt care reprezintă o majorare de aproximativ 30%.
Începând cu luna mai a anului 2012 ţara noastră a experimentat nu doar o perioadă de dezvoltare economică accelerată, dar şi un trend solid de majorare a veniturilor categoriilor sociale vulnerabile.
După perioada de austeritate patronată de Traian Băsescu şi regimul portocaliu, cabinetele conduse de Victor Ponta au venit cu o altă viziune economică ce a presupus implementarea unei politici de redistribuire a bunăstării pe baze echitabile, principalele vizate fiind persoanele cu venituri reduse.
Citeşte şi: Ponta: Sâmbătă ne reîntâlnim pentru o şedinţă extraordinară de guvern
În primul an de mandat, executivul s-a concentrat pe repararea nedreptăţilor comise în perioada guvernării girate de Traian Băsescu. Printre măsurile luate de guvern în primul an de mandat s-au numărat reîntregirea salariilor bugetarilor care suferiseră o diminuare cu 25% şi restituirea CAS către pensionari.
Pe de altă parte, cabinetele conduse de Victor Ponta au majorat de două ori pensiile, indexând aceste venituri în raport cu inflaţia anuală. Un alt sprijin acordat de către executiv persoanelor vulerabile, printre care şi mulţi pensionari cu venituri mici, a vizat majorarea cuantumului ajutoarelor de încălzire. Nu în ultimul rând, guvernul s-a preocupat şi de majorarea câştigurilor salariale ale medicilor rezidenţi sau ale profesorilor debutanţi.
Una din măsurile semnificative ce au contribuit la majorarea nivelului de trai a categoriilor sociale vulnerabile o constituie creşterea salariului minim pe economie. În momentul preluării mandatului de premier de către Victor Ponta, în luna mai a anului 2012, salariul minim brut era de 700 de lei. În urma creşterilor succesive şi graduale, acesta a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 850 de lei, urmând ca salariul minim pe economie să fie majorat la 900 de lei, începând cu 1 iulie. Astfel, în numai doi ani, salariul minim a crescut de la 700 lei la 900 lei, fapt care reprezintă o majorare de aproximativ 30%.
Citeşte şi: Ponta: CCR a dat o decizie prin care Băsescu are aceeaşi imunitate ca parlamentarii, ar putea fi cercetat
Performanţa este cu atât mai remarcabilă cu cât niciun alt executiv post-decembrist nu a reuşit o majorare similară a veniturilor unui număr atât de mare de persoane, într-un timp atât de scurt. Urmare a eforturilor depuse de cabinetele conduse de Victor Ponta veniturile a aproximativ un milion de persoane s-au majorat cu o treime.
Majorarea salariului minim nu se va opri la 1 iulie, Ministerul Muncii anunțând în luna mai a acestui an că are în vedere majorarea venitului minim pe economie cu 75 de lei la fiecare șase luni, începând cu anul viitor. Obiectivul pare la prima vedere ambiţios, însă dacă ritmul accelerat de creştere economică din ultimii doi ani se va menţine, nu avem niciun motiv să credem că nu este şi pe deplin realizabil. Există astfel premise solide ca la sfârşitul anului 2016, salariul minim pe economie să ajungă la 1.200 de lei, ceea ce va însemna o majorare de aproape două treimi față de nivelul înregistrat în mai 2012.