Fuziune PNL-PDL. Struţocămila PNL-PDL începe să dea rateuri
Fuziune PNL-PDL. Votul de miercuri din Parlament privind demisia preşedintelui Traian Băsescu a arătat două partide cu poziţii total diferite.
Fuziune PNL-PDL. Anunţată cu surle şi trâmbiţe, fuziunea PNL-PDL începe treptat să se fâsâie. Nici nu au pornit bine împreună la drum, că au şi început neînţelegerile între cele două formaţiuni. Votul de miercuri din Parlament privind demisia preşedintelui Traian Băsescu a arătat două partide cu poziţii total diferite.
Primul test pentru alianţa PNL-PDL a fost picat „cu brio”. Miercuri, Parlamentul României a adoptat declaraţia politică prin care este solicitată demisia preşedintelui Băsescu, în urma scandalului de corupţie în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu. Declaraţia a fost adoptată cu 344 voturi “pentru”, neexistând niciun vot „împotrivă”. Şi asta pentru că PDL a preferat să aleagă calea boicotului, acţionând cot la cot cu foştii colegi aflaţi astăzi la PMP. La polul opus, liberalii au votat pentru demisia preşedintelui alături de alianţa de guvernare condusă de PSD.
Citeşte şi: Zgonea: Declaraţia politică este un semn şi un semnal dat de Parlament preşedintelui Traian Băsescu
Divergenţele din Parlament între PNL şi PDL sunt cu atât mai jenante, în condiţiile în care Eugen Nicolăescu anunţase anterior o şedinţă a liderilor grupurilor parlamentare cu scopul de a armoniza poziţiile celor două partide, pentru a putea prezenţa astfel o poziţie unitară la votul din Parlament.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a încercat să ofere explicaţii pentru modul radical diferit în care au acţionat cele două partide, susţinând că este vorba doar de o sincopă de parcurs, care nu va influenţa în mod negativ fuziunea PNL-PDL.
„Încă suntem două partide, nu am fuzionat încă. Suntem în plin proces, cred în acest proces. După ce vom lua decizia de fuzionare, vom avea o singură poziţie. Suntem două partide democratice, fiecare are dreptul să-şi exprime punctul de vedere. (...) Când vom fi un singur partid, evident vom vorbi pe o singură voce”, a declarat Vasile Blaga.
Liderul PDL nu s-a putut totuşi abţine, lansând câteva săgeţi în direcţia PNL-ului.
„Noi am fost consecvenţi, apărând justiţia, statul de drept. Ei, pe de altă parte, au avut poziţii pe care aşa au considerat dânşii să le exprime”, a mai spus Blaga.
Citeşte şi: Declaraţia privind demisia lui Băsescu va fi trimisă membrilor Consiliului European şi şefilor de stat din UE
Evenimentul de miercuri nu este singurul aspect care ridică semne de întrebare cu privire la reuşita fuziunii dintre liberali şi PDL. Chiar şi la această oră, există numeroşi membri PNL care se declară a fi împotriva fuziunii cu democrat-liberalii. Europarlamentarul PNL, Norica Nicolai s-a declarat a fi total împotriva acestui proiect de fuziune PNL-PDL, în timp ce preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, şi-a exprimat rezervele sale. Seniorul liberal şi-a manifestat îngrijorarea vizavi de o posibilă fuziune care ar putea şterge cu buretele cei aproape 140 de ani de istorie ai Partidului Naţional Liberal, Quintus dorindu-şi completarea statului PNL prin care să fie astfel asigurată „identitatea, continuitatea istorică şi unitatea partidului”.
Iată de ce proiectul de fuziune dintre PNL şi PDL trebuie încă privit cu multă rezervă, reînvierea unei alianţe moarte de zece ani neavând prea multe şanse de reuşită.