CCR urmează să se pronunţe asupra sesizarii preşedintelui privind legea care modifică organizarea SRR si SRTv
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte miercuri in cazul sesizarii presedintelui Traian Basescu asupra legii care modifica organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv), scrie Agerpres.
In 19 martie, Curtea a dezbatut sesizarea sefului statului, insa a hotarat intreruperea deliberarilor pentru o mai buna studiere a problemelor ce formeaza obiectul cauzei si a dispus amanarea pronuntarii unei decizii pentru data de 2 aprilie.
In 26 februarie, Traian Basescu a trimis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.
In sesizare, seful statului subliniaza ca, in forma sa initiala, Legea 41/1994 prevedea, la art. 42, ca 'finantarea necesara producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, precum si dezvoltarii acestei activitati se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat' si ca "sumele necesare se evidentiaza separat in bugetul fiecarei societati, pe baza programelor stabilite potrivit legii".
El atrage atentia ca in legea trimisa la promulgare, la art. 43 alin. 1 indice 1 se prevede ca ''in vederea extinderii/dezvoltarii activitatii specifice, in tara sau in strainatate, SRR si SRTv pot infiinta, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fara scop lucrativ, pot dobandi calitatea de asociat in cadrul unor asemenea entitati sau, dupa caz, pot achizitiona actiunile/partile sociale ale unei societati comerciale existente, in conditiile legii'.
Presedintele mai arata ca sunt prevazute urmatoarele modalitati la care pot recurge cele doua institutii in vederea extinderii activitatii specifice acestor societati, in tara si in strainatate: a) infiintarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fara scop lucrativ), b) intrarea in cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat in calitate de asociat, c) achizitionarea unor actiuni sau parti sociale in cadrul unor societati comerciale existente.