Ce șanse mai are PNL la europarlamentare
Nu mai este o noutate pentru nimeni că alegerile europarlamentare din 25 mai reprezintă de fapt o probă de foc pentru partidele aspirante la câștigarea fotoliului de la Cotroceni și în funcție de rezultate putem asista la o repoziționare a actorilor pe scena politică.
Un sondaj recent al CSCI privind opțiunile electorale pentru Parlamentul European relevă că 42% dintre români ar vota candidații USD, aceștia fiind urmați de PNL (16%), PDL (13%), UDMR (7%), PMP (6%), PPDD (5%). Având în vedere ultimele evenimente și ieșiri ale liberalilor și ale lui Cin Antonescu situația se poate schimba până în momentul alegerilor, ceea ce ne face să ne întrebăm ce șanse mai are PNL la europarlamentare?
Scorul preconizat pentru liberali este foarte apropiat de scorul pedeliștilor, ceea ce se va transpune într-o luptă acerbă între cele două partide pentru câștigarea leadership-ului opoziției, strategie de bază în acest an atât pentru PNL, cat și pentru PDL. În condițiile date și luând în considerare faptul că PDL a înregistrat un trend crescător în sondaje, în timp ce PNL înregistrează o pierdere semnificativă după ruperea USL și ieșirea de la guvernare, este foarte posibil ca în cele aproximativ două rămase liberalii să fie depășiți de pedeliști. Lucru recunoscut chiar de Antonescu, care a și zis că aceste alegeri vor reprezenta pentru PNL un examen major.
Miza este mare, dar liberalii par să realizeze acest lucru doar la nivel declarativ - având încă o poziționare confuză și incertă, între putere și opoziție, PNL încă nu reușește să se regrupeze pentru a mișca lucrurile într-o direcție sau alta. Bineînțeles, există ipoteza conform căreia liberalii vor renunța la grupul ALDE în favoarea familiei popularilor europeni, dar nici la acest nivel nu există o poziție clară a partidului, acest lucru fiind dovada unei dezorganizări generale, fie dovada unei strategii ascune a PNL, ceea ce nu ar face decât să apropie și mai mult partidul de Traian Băsescu și PDL.
Având în vedere că PDL pare să fie mult mai activ pe scena politică și are șanse mari să întreacă PNL dacă se plasează bine în următoarele 2 luni, liberalii mai pierd și la nivelul listei de candidați pentru alegerile europarlamentare, optând pentru majoritatea europarlamentarilor aflați deja în funcție și neavând niciun candidat surpriză. Cert este că perioada următoare va fi una decisivă în lupta dintre PNL și PDL la alegerile europarlamentare și mai târziu la cele prezidențiale.