Ce au cerut primarii din România gigantului Microsoft
Primarii din România au discutat încheierea unui parteneriat cu Microsoft. Acesta vizează implementarea unui program informatic care să îi ajute pe edili în gestionarea problemelor administrative.
Soluţiile IT recomandate de reprezentanţii Microsoft au fost prezentate joi, 14 noiembrie, la reuniunea de la Năvodari a primarilor din Muntenia şi Dobrogea.
Aceştia au discutat temele descentralizării şi a accesării de fonduri europene. „Programul informatic v-ar putea ajuta în managementul actului administrativ“, au explicat cei de la Microsoft dând exemplul Ministerului Public, care îl foloseşte din 2009.
Primarii au avut o reacţie sceptică, dar cel mai vehement a fost Nicolae Matei de la Năvodari, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, care a stat 5 luni în arest fiind acuzat de mituirea unui şef de Poliţie. „Dacă mai ziceţi de Ministerul Public, or să iasă toţi primarii din sală.Că, după Ministerul Public, toţi primarii sunt hoţi şi corupţi. Nu există primar în ţara asta fără 2-3 lucrări penale. În loc să-i lase pe gospodarii României să lucreze, pentru binele populaţiei, Ministerul Public îi hărţuieşte. Un primar câştigă 30 milioane lei, iar un procuror – 100 milioane lei. Spuneţi, prin acest program pot vedea dacă un poliţist face deconturi ilegale?“, a întrebat-o Matei pe reprezentanta Ministerului Public care se ocupă de biroul financiar.
Răspunsul a fost negativ. Primarul s-a arătat neîncrezător în tehnica oferită de Microsoft. „Cine ştie ce ne mai puneţi în calculatoare, să ne urmăriţi. Şi-aşa telefoanele ne sunt ascultate, acum, în direct. Mă ascultă şi când fac dragoste cu secretara“, a făcut o glumă primarul Matei zâmbind spre asistenta lui personală. Cristea Gâscan, primarul din Independenţa, le-a făcut câteva sugestii punctuale celor de la Microsoft. „Prima propunere este să faceţi dvs. un proiect-cadru de accesare de fonduri europene, care să fie general valabil, pe principalele nevoi ale comunităţilor – apă, canalizare, infrastructură. Să existe o platformă unitară, iar noi să o adaptăm în funcţie de necesităţi. Să nu mai facem buzunarul gros consultanţilor care iau 50.000 euro! Şi apoi proiectele ne sunt respinse din cauza unei virgule, dar de fapt, pe criterii de partid. Sau primim răspuns: «Proiect eligibil, dar nefinanţabil». Adică, aşa cum se spunea pe vremea noastră, «reuşit fără loc». A doua propunere este să creaţi o matrice obiectivă de repartizare a fondurilor către primării, nu în funcţie de numărul de locuitori, ci în funcţie de nevoile localităţii“, a dat exemplu primarul Gâscan. Primarul Nicolae Matei a ţinut să-şi exprime părerea despre falimentul ţării.
„România este condusă de copii de laborator, care nu ştiu ce vor oamenii, ce le trebuie. Vin cu tot felul de proiecte fanteziste, cu vrăjeli de mediu, să nu mai folosesc nu ştiu ce şampon cu substanţe nocive. Iar ţara nu mai are fabrici de cărămidă, importăm cărămidă din străinătate. Să ne fie ruşine! De aia a ajuns România la 100 miliarde lei datorie publică“, a mai spus Matei. Microsoft şi-a arătat disponibilitatea de a afla problemele comunităţilor locale pentru a realiza un program util primăriilor. Compania îşi doreşte un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, prin care să acceseze un proiect cu fonduri europene. Primarul din Năvodari le-a sugerat că Asociaţia Oraşelor le poate fi partener în accesarea acestui proiect de informatizare a administraţiei locale. „Sigur, să specificăm clar cât costă mentenanţa, să nu fie mai scumpă decât programul în sine. Dacă îmi spuneţi că nu câştigaţi nimic, nu vă cred. Mai bine spuneţi clar unde vreţi să câştigaţi şi atunci mă atrageţi în proiect“, a declarat Matei.