Ce înseamnă reducerea TVA pe lanţul de producere a pâinii
Două lucruri rezultă de aici. Primul reprezintă semnalul că ţara noastră a reintrat în zodia unei stabilităţi macroeconomice cu perspective reale de creştere imediată. A doua concluzie - în oglindă cu guvernările pedeliste, actuala majoritate are specialişti net superiori, competenţi în gestionarea problemelor economice.
Executivul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou acord. Surpriza plăcută, ce ne vizează pe toţi, este acceptul Fondului pentru un TVA redus la pâine, făină şi cereale. Da, constituie o noutate ca reprezentanţii FMI să accepte o astfel de scădere semnificativă, notorie fiind rigiditatea acestora în raport cu partenerii de negociere. Două lucruri rezultă de aici. Primul reprezintă semnalul că ţara noastră a reintrat în zodia unei stabilităţi macroeconomice cu perspective reale de creştere imediată. A doua concluzie - în oglindă cu guvernările pedeliste, actuala majoritate are specialişti net superiori, competenţi în gestionarea problemelor economice.
Reducerea TVA la pâine nu va aduce nimic în plus în buzunarul românilor - este retorica cu care cârcotaşii intoxică spaţiul public. Specialiştii din industria de morărit şi panificaţie îi contrazic. Adrian Porumboiu, cel mai important agricultor din zona Moldovei, susţine că vom avea o diminuare a preţului cu aproximativ 10%. Proprietarul grupului Racova, cu afaceri de 160 milioane de euro în sectorul agro-alimentar, susţine o extindere a măsurilor şi la produsele din carne şi lapte. Este evident că acesta va fi următorul pas, însă guvernul este prudent şi bine face, într-o perioadă în care turbulenţe de ordin politic sau financiar se pot ivi peste noapte.
Potrivit preşedintelui industriei de morărit şi panificaţie, Aurel Popescu, introducerea TVA-ului de 9% pe lanţul grâu - făină - pâine acoperă 90% din produsele din piaţă, singurele excepţii făcând preparatele dulci precum cozonacii, ştrudelele sau cornuleţele. Popescu anticipează o ieftinerea a pâinii cu 15 procente. Şeful Rompan pune degetul pe rană şi explică limpede beneficiile proiectului - “în câteva luni va ieşi la lumină producţia la negru iar evaziunea se va reduce până la 20%, însă cei care vor rămâne în afară legii nu vor mai fi competitivi în faţă altor jucători.”
Această este şi miza autorităţilor - reducerea semnificativă a evaziunii fiscale. Conform datelor deţinute de patronatele din breaslă, piaţa neagră a ajuns în cazul pâinii aproape de 70% din totalul producţiei. De asemenea, morarii compară evaziunea cu o greutate de piciorul afaceriștilor corecți, ce îşi plătesc taxele la zi. Totuşi, brutării apreciază că în 6-8 luni, după micşorarea TVA la 9%, pe tot lanţul de producţie, piaţa neagră nu va mai deţine mai mult de 20 de procente. Astfel, pierderile actuale de circa 300 milioane euro / an vor intra în visteria statului. În plus, hotărârea se traduce printr-o uriaşă gură de oxigen pentru producători, afectați de un an agricol nefast - 2012. Lucru subliniat şi de primul ministru care doreşte o reaşezare a relaţiilor Guvern - asociaţii de producători.
România ocupă locul doi în Uniunea Europeană la consumul de pâine. Un român mănâncă, în medie, aproape o sută de kilograme de pâine într-un an, cu o treime mai mult decât un european. Preţul pâinii de la noi este de două ori mai mic decât în Europa, însă taxa pe valoarea adăugată este mai mare. Piaţa autohtonă nu este de neglijat, cifrându-se în jurul sumei de 1,5 miliarde de euro.