Ce legătură există între somnul profund şi cancerul de prostată
Bărbaţii care au un somn profund au un risc mai redus de a fi diagnosticaţi cancer de prostată, potrivit unui studiu realizat recent, scrie clicksanatate.ro.
Nivelul ridicat de melatonină, hormon produs în timpul nopţii, ce ajută la reglarea ceasului intern al organismului, este asociat cu un risc cu 75% mai redus de a dezvolta o formă avansată de cancer de prostată.
La cercetarea, realizată de oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, au participat 928 de bărbaţi din Islanda. Ei au răspuns la mai multe întrebări legate de problemele de somn, dar le-a fost analizat şi nivelul de melatonină din organism.
După o perioadă de şapte ani, 111 participanţi au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată, dintre care 24 având o formă avansată a bolii.
Astfel, specialiştii au observat că bărbaţii care aveau un nivel redus de melatonină la începutul studiului au fost mai târziu diagnosticaţi cu această boală. ,,Tulburările de somn pot influenţa nivelul de melatonină din organism, fie pot opri secreţia acestui tip de hormon. Aceste lucruri nu afectează doar calitatea somnului, ci pot creşte şi riscul de apariţie a cancerului, în cazul bărbaţilor a celui de prostată”, a afirmat Sarah Markt, cercetător la Şcoala de Sănătate Publică Harvard