Ce ne spune de fapt Raportul Transparency International despre percepția asupra corupției
Acum câțiva ani, PDL-iștii, sub conducerea lui Traian Băsescu, făcuseră din lupta împotriva corupției principala armă împotriva adversarilor politici și obiectivul numărul unu al guvernării. De atunci încoace însă, românii s-au putut convinge că între vorbele și faptele democrat-liberalilor este o distanță uriașă.
De la preluarea guvernării de către USL, auditurile efectuate au demonstrat că nu a existat practic niciun domeniu în care banul public să fi fost gestionat corect. Peste tot, contractele de sute și sute de milioane de euro au fost atribuite către firmele clientelei politice a PDL, în cele mai multe cazuri contribuabilul trebuind să achite costuri exorbitante pentru servicii mai mult decât nesatisfăcătoare, în timp ce miniștrii PDL au închis complice ochii.
Democrat-liberalii au fost pedepsiti de electorat pentru toate aceste afaceri oneroase, prin care au spoliat bugetul statului până când, pentru acoperirea găurilor, au trebuit impuse măsuri extrem de dureroase de austeritate. Și, în condițiile în care izul de corupție pe care guvernele PDL l-au lăsat în urmă va fi dificil de șters din memoria românilor, este puțin probabil ca formațiunea democrat-liberală să reintre prea curând pe un trend de creștere în opțiunile electoratului care să îi permită să accederea la guvernare.
Și asta cu atât mai mult cu cât comparația cu actuala guvernare nu le este deloc favorabilă democrat-liberalilor. În pofida celor care prognozau contrariul, Guvernul Ponta a reușit până în prezent să se țină departe de scandalurile de corupție, angajându-se totodată într-un proces de reașezare a gestionării banilor publici pe coordonate de corectitudine, eficiență și curățire a administrației publice de urmele corupției moștenite de la guvernările PDL-iste.
Toate aceste evoluții sunt de altminteri reflectate și de către ultimul barometru asupra corupției dat publicității de către Transparency International. Studiul „2013 Global Corruption Barometer“, publicat marţi de Transparency International, spre deosebire de cel privind indicele de percepţie a corupţiei, care se bazează pe opinia experţilor, este un proiect care sondează publicul asupra punctelor personale de vedere legate de flagelul corupţiei.
Conform studiului, românii consideră că măsurile anticorupție ale Guvernului Ponta sunt cu 5% mai eficiente de cât cele ale Guvernului Boc-Ungureanu. Procentul nu este mare, dar trebuie trebuie ținut seama totuși că de la preluarea guvernării a trecut de-abia un an de zile, în timp ce guvernările PDL-iste au avut peste trei ani pentru a arăta ce pot.
Desigur, fiind vorba doar de un an, măsurile luate pentru reducerea corupției nu au putut să producă efecte spectaculoase, mai ales în domeniile în care există o tradiție a ”șpăgii”. Ca urmare, barometrul arată că sănătatea, justiția, poliția și educația continuă să fie zonele percepute ca fiind cel mai puternic afectate de corupție. Dar o schimbare în bine există și ea a început să fie percepută ca atare de către români.