Ce neregului a DESCOPERIT Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile europarlamentare
Peste 4.500 de cazuri de înregistrări multiple au fost identificate la alegerile europarlamentare din luna mai 2014, numărul total de înregistrări afectate fiind de 9.310, a precizat luni Autoritatea Electorală Permanentă.
Din cele 4.641 înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente, cât și în cele suplimentare), 2.230 se regăsesc în aceeași secție de votare, pe aceeași listă sau pe liste diferite.
"Din totalul de 9.310 înregistrări afectate, 3.106 înregistrări sunt pe listele permanente și 6.204 înregistrări sunt pe listele suplimentare. A fost identificat un CNP invalid (lungimea CNP-ului avea mai puțin de 13 caractere). Au fost identificate 571 înregistrări având semnătura incertă, din care 498 înregistrări în listele permanente și 73 înregistrări în listele suplimentare. Dintre acestea, 135 semnături prezintă ștersături sau adăugiri peste partea inițială, 350 de semnături reprezintă posibile însemnări ale membrilor secției de votare, iar 86 depășesc parțial sau total spațiul alocat acestora în cadrul listelor", a susținut AEP într-un comunicat de presă.
Citeşte şi: Câți bani a costat campania pentru alegerile prezidențiale și de unde au luat bani partidele
Potrivit sursei citate, au fost identificate 950 înregistrări catalogate ca având rândul anulat, dintre care 557 semnături au rândurile tăiate cu o linie sau alte însemnări, 140 semnături sunt radiate, iar în cazul a 253 semnături apar însemnări de urnă mobilă.
"În cazul a 26 înregistrări s-a constat lipsa semnăturii. Au fost identificate și 2.600 de semnături identice", susține autoritatea.
Rezultatul global al culegerilor de date a fost popularea bazei de date cu 18.267.155 înregistrări preluate de pe listele permanente și 727.118 înregistrări preluate de pe listele suplimentare, din care a rezultat un număr de 5.768.252 semnături (în acest număr au fost incluse semnăturile incerte și alte înscrisuri în câmpurile de semnătură).
Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum poți verifica dacă CNP-ul tău a votat fără tine
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat luni că a finalizat activitatea de verificare a listelor electorale utilizate la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.
În conformitate cu prevederile art. 52 alin. (5) din Legea nr. 33/ 2007, republicată, privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis rezultatele verificării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică.
Potrivit legislației în vigoare, AEP are obligația ca, în termen de șase luni de la primirea listelor electorale de la Biroul Electoral Central, să le verifice pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu, (același Cod Numeric Personal apare de două sau mai multe ori în listele electorale).
Datele prezentate de AEP au fost făcute după culegerea de date textuale atât din listele electorale permanente, cât și din listele electorale suplimentare și popularea bazei de date cu informațiile preluate.
Totodată, s-a interogat baza de date în vederea identificării posibilelor cazuri de vot multiplu (Înregistrări/ Semnături ale aceluiași alegător pe mai multe liste); această operație a constat în verificarea dublei corespondențe a CNP-urilor aflate pe listele permanente cu cele aflate pe listele suplimentare, precum și în verificarea dublei corespondențe a CNP-urilor aflate doar pe listele suplimentare.
În cazul în care un CNP aflat pe lista permanentă se regăsea în lista de vot suplimentară, s-a verificat existența semnăturii atât pe lista permanentă, cât și pe cea suplimentară.