Ce nu spun nutriţioniştii despre CARTOFII copţi
Există câteva legume care pot înlocui cu succes proteinele animale. Topul legumelor care conţin cele mai multe proteine îl puteţi vedea mai jos.
Mazare
Este una din cele mai bune surse vegetale de proteine. 100g de mazare verde negatita contine 5,5 g proteine. O poti consuma in supe crema, in omlete, paste, in quiche, ca garnitura pentru carnea de peste sau in salate.
Spanac
De un verde intens si aparent fragil, spanacul este foarte hranitor. O portie de spanac iti aduce vitamina A care-ti intareste imunitatea, calciu, fibre, dar si o doza semnificativa de proteine. Il poti include in smoothie-uri, in paste, in salate, in omlete, sau il poti transforma intr-o supa crema delicioasa, scrie foodstory.ro.
Broccoli
Broccoli este un super aliment, plin de antioxidanti, vitamina C, acid folic, calciu, potasiu, fier si fibre. Dar ceea ce putina lume stie despre aceasta leguma este ca vine la pachet si cu o doza semnificativa de proteine. Il poti gati la aburi sau il poti include in supe crema.
Cartofii copti
Desi ni se recomanda sa nu-i mancam foarte des, cartofii sunt plini de vitamine si proteine. In special cei copti. Un cartof copt de marime medie contine aproximativ 3 grame de proteine.
Varza de Bruxelles
Este un adevarat superstar din punct de vedere nutritional. Expertii estimeaza ca ea contine mai mult de 100 de enzime fata de alte fructe si legumele crude. Ne putem baza pe aceasta mini-leguma si pentru doza zilnica de proteine: 100g de varza de Bruxelles vin la pachet cu 2,5g proteine.
De reţinut: proteinele din plante sunt incomplete, in sensul ca nu contin toti aminoacizii esentiali. De aceea, acestea trebuie consumate in combinatie fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune), seminte (de in, de canepa, de chia), tofu, naut, soia, ciuperci si oua.