Ce păţeşti dacă fumezi ţigări electronice
Organizaţia internaţională pentru combaterea tuberculozei şi bolilor respiratorii a luat atitudine împotriva ţigării electronice şi a făcut apel la "reglementarea acestor produse în cel mai scurt timp", relatează AFP.
Organizaţia, cu sediul la Paris, îşi justifică luarea de poziţie prin "potenţialul impact negativ al nicotinei asupra dezvoltării creierului la adolescenţi" şi prin "riscul de dependenţă de nicotină", pentru tinerii care nu sunt încă dependenţi de tutun, potrivit Agerpres.
"Niciun studiu ştiinţific nu a demonstrat absenţa efectelor nocive ale acestor produse", argumentează Uniunea într-un comunicat emis cu ocazia celei de-a "44-a conferinţe mondiale privind sănătatea respiratorie", organizată la Paris.
Organizaţia internaţională "susţine ferm" o reglementare mai strictă a fabricării, promovării şi vânzării ţigărilor electronice şi vrea ca aceste produse să fie incluse "în categoria medicamentelor", scrie agenţia de presă franceză.
Dacă nu este posibilă clasarea "e-ţigării" în categoria medicamentelor, Uniunea reclamă interzicerea reclamelor, vânzarea către minori şi utilizarea sa în locuri publice. De asemenea, cere afişarea substanţelor componente în detaliu pe etichete, precum şi mesaje de avertizare.
Un proiect european pentru includerea ţigării electronice în lista medicamentelor a fost respins la începutul lui octombrie de către Parlamentul European, aminteşte AFP.
Autorităţile sanitare occidentale susţin că nu au suficiente date pentru a stabili impactul ţigării electronice -dispozitiv care emite vapori aromatizaţi conţinând nicotină - asupra sănătăţii omului pe termen mediu şi lung şi pentru a-i determina nivelul de siguranţă.
La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) scria într-un document datat în luna iulie că "siguranţa ţigărilor electronice nu a fost dovedită ştiinţific".
În acelaşi timp însă, cercetătorii şi medicii sunt de acord că nivelul de periculozitate al e-ţigărilor este mult mai mic decât cel al ţigărilor cu tutun, care ucid peste cinci milioane de persoane în fiecare an, conform OMS.