Ce riscă Traian Băsescu pentru dezvăluirea informaţiei despre ofiţerul acoperit: 7 ani de închisoare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul săptămânii, în timpul unei conferinţe de la Palatul Cotroceni, că unul dintre actualii candidaţi la alegerile prezidenţiale este ofiţer acoperit al unui serviciu secret.
Declaraţia preşedintelui este dovada, dacă mai era necesar, că şeful statului încalcă legea oricând este nevoie pentru a înlătura adversarii din calea Elenei Udrea de la alegerile din toamnă.
Monica Macovei a fost primul candidat care a ţinut o conferinţă de presă cu privire la informaţia lansată de preşedinte şi a declarat că nu a fost şi nici nu este ofiţer acoperit al vreunui serviciu de informaţii român sau străin. Fostul europarlamentar a punctat că "un ofiţer acoperit între candidaţi este un lucru grav şi un atentat la siguranţa naţională a României".
Nici Klaus Iohannis, actualul candidat ACL la prezidenţiale, nu a rămas indiferent la declaraţia preşedintelui. Aflat într-o vizită la Drobeta Turnu Severin, el a precizat că nu se numără printre politicienii care deţin informaţii secrete, în afară de cele vehiculate în spaţiul public şi în formaţiunea politică pe care o conduce. Principalul candidat al dreptei la prezidenţiale a declarat că în momentul depunerii candidaturii va trece un singur lucru în CV: "Vreau să fiu preşedintele României".
Victor Ponta nu se simte vizat nici el de bomba lansată de preşedinte. Premierul a explicat că Traian Băsescu şi-a verificat toţi membrii actualului Guvern înainte de a-şi ocupa funcţiile, prin urmare "din punct de vedere politic, e evident că nu se refera la mine domnul Băsescu".
Dar ce riscă Traian Băsescu pentru divulgarea informaţiei? Răspunsul este unul simplu: 7 ani de închisoare pentru încălcarea art. 12 din Legea nr. 51 din iulie 1991 privind securitatea naţională a României.
Art. 12
(1) Nicio persoană nu are dreptul să facă cunoscute activităţi secrete privind securitatea naţională, prevalându-se de accesul neîngrădit la informaţii, de dreptul la difuzarea acestora şi de libertatea de exprimare a opiniilor.
(2) Divulgarea, prin orice mijloace, de date şi informaţii secrete care pot aduce prejudicii intereselor securităţii naţionale, indiferent de modul în care au fost obţinute, este interzisă şi atrage, potrivit legii, răspunderea celor vinovaţi.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu aduc atingere libertăţii de opinie şi exprimare, dreptului persoanei de a nu fi tulburată în vreun fel pentru opiniile sale, ca şi în acela de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei, prin orice mijloace de exprimare, dacă aceste drepturi se exercită în conformitate cu legile României.
Trebuie precizat că, potrivit Legii nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, angajaţii din instituţii precum SIE, SRI şi DSS le este interzis să facă parte din partide politice.
ART. 28
Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
b) sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
c) sa declare sau sa participe la greva.
De ce a făcut publică informaţia tocmai acum? Putem avea două scenarii:
1. Pentru a înlătura adversarii prezidenţiabili din calea Elenei Udrea - aici trebuie menţionat doar Klaus Iohannis, deoarece este singurul candidat al dreptei cu şanse de câştig la alegeri, potrivit ultimului sondaj INSCOP, pe care îl puteţi citi AICI.
2. Pentru a distrage atenţia de la "pensionarea" bruscă a Marianei Alexandru, procuroarea care se ocupa de Dosarul Gala Bute în care Elena Udrea este acuzată că a plătit peste 1,6 milioane de euro din bani publici pentru promovarea brandului turistic în timpul galei, însă doar 1% din sumă s-a cheltuit legal. (Cererea de pensionare i-a fost aprobată de CSM în decursul acestei săptămâni).
Cel mai probabil, nu vom auzi niciun nume de ofiţer acoperit, iar preşedintele Băsescu poate bifa cu succes încă un scandal în care a arătat că este mai presus de lege.