Politica anti-națională a lui Iohannis contestată dur chiar din PNL
Rocada liderilor la vârful PNL părea să fi adus, cel puțin la început mai multă disciplină de partid. Analiștii sunt însă de altă părere și spun că de fapt Iohannis este un lider de partid mai slab și mai neexperimentat, care a profitat de atmosfera de liniște impusă de Antonescu prin excluderi succesive.
Această teorie pare a se confirma acum, când cu ocazia numirii Corinei Crețu pe poziția de comisar european pe Politică regională, erezia unor liberali a ieșit iar a iveală, spre disperarea lui Klaus Iohannis.
Deși liderul PNL a redactat chiar o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, prin care reclama desemnarea europarlamentarului PSD prin încălcarea legilor României, au apărut voci importante în partid care sunt de altă părere.
Astfel, chiar purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu a subliniat în nume personal că „se bucură de portofoliul obținut de România în Comisia Europeană”, o atitidine de indisciplină evident ofensatoare la adresa lui Iohannis, care a refuzat să se dezivă de atacul epistolar.
Citeşte şi: Federația germanilor din România refuză să-l mai urmeze pe ”politrucul” Iohannis
Solidaritatea feminină pare să fie cu mult mai puternică decât disciplina impusă în partid de Antonescu, cu biciul, căci și fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu a făcut opinie separată de dragul Corinei Crețu, aceasta afirmând că că europarlamentarul PSD este respectat în Europa și precizând că deși partidele sunt în competiție internă, „NU e bine să acționăm împotriva reprezentării României în Uniunea Europeană”.
Până aici a durat pacea preluată de Klaus Iohannis o dată cu funcția, criza de autoritate fiind agravată conjunctural și de decizia Tribunalului București care a contestat practic modificări statutare ce au dus chiar la impunerea sibianului în fruntea PNL. Până la lămurirea în justiție a acestei probleme delicate, detonate de primarul liberal rebel din Pucioasa, PNL rămâne un partid condus de secretarul Marian Petrache, cu procură de la Crin Antonescu.
În timp ce autoritatea și deciziile politice ale lui Iohannis sunt contestate, în interiorul noii formațiuni liberale pare să renască, mai puternică ca oricând, vechea formațiune, cu orgoliile și individualismul care au caracterizat-o mereu. Sub pretextul felicitărilor adresate Corinei Crețu, tot mai mulți liberali își fac auzite vocile, o replică cu atât mai justificată cu cât Iohannis a preluat PNL în același timp cu ultima și cea mai vexantă ”meteahnă” a lui Crin Antonescu: aceea de lua decizii și de a acționa politic fără consultarea colegilor. Liderul PNL Maramureș, Mircea Dolha, s-a alăturat colegelor sale din partid și s-a delimitat și el de atacul lui Iohannis, declarând fără teamă că europarlamentarul PSD „va fi un reprezentat de ispravă pentru România” ...
Astfel izolat, Iohannis rămâne doar cu partenerul său, Vasile Blaga, cel cu care a și semnat acea scrisoare neinspirată împotriva intereselor României.