Ce se întâmplă cu tine dacă mănânci CONOPIDĂ. Nici nu bănuieşti ce CONŢINE leguma lunii octombrie
Conopida, leguma lunii octombrie, denumită de scriitorul Mark Twain "varza cu studii superioare", are o istorie lungă de 2.500 de ani.
Din punct de vedere botanic, aceasta este un membru al familiei cruciferelor, din care fac parte și broccoli și varza. La fel ca broccoli, conopida este alcătuită din buchețele bine grupate care încep să se formeze, dar se opresc în faza de boboc. Predominant are culoare albă, însă există și variante de culori, verzuie, orange sau, foarte rar, liliachie. Această legumă a sezonului rece preferă un sol fertil cu o umiditate adecvată ca să înflorească. Pentru a menține capetele de flori alb-crem, acestea trebuie să fie protejate de lumina soarelui.
Provenită din zona mediteraneană, conopida a fost cultivată în Persia antică și în Egipt, Italia, iar în secolul al XVI-lea a ajuns și pe continentul european.
La noi în țara se cultivă în toate regiunile, fiind cunoscute multe varietăți, soiuri de vară și soiuri de toamnă, printre care se întâlnește soiul numit "bulgăre de zăpadă".
În bucătăriile contemporane este utilizată în special la ciorbe și supe sau în felurile de mâncare cu legume. Se servește fiartă în întregime sau crudă în salate.
Conține vitaminele din complexul B, C, K și minerale, precum potasiu, calciu, mangan, zinc sau cupru, acid folic și fibre.
Conopida proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, 100 g oferind 80% din valoarea zilnică recomandată. Datorită conținutului ridicat în vitamina C, protejează corpul împotriva artritei reumatoide și a altor boli inflamatorii, mai ales cele de toamnă.
Citeşte şi: Combinaţia BOMBĂ care te fereşte de boli în debutul toamnei
Este dovedit că vitamina C este un antioxidant ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, crește imunitatea și poate preveni infecțiile și cancerul. Conopida poate fi considerata o legumă anticancerigenă. Fitonutrienții (antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea funcțiilor ficatului, care neutralizează substanțele toxice. Diverse alte cercetări efectuate în Olanda, SUA și alte țări au arătat beneficiile acestei legume, în lupta împotriva cancerului (de colon, de prostată, de sân, etc).
Pentru a micșora riscul de apariție al cancerului avem nevoie de trei până la cinci porții de legume crucifere pe săptămână. O porție este considerată a fi o ceașcă (124 de grame).
Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au realizat studii din care a reieșit faptul că legumele crucifere aduc beneficii sistemului cardiovascular. Fitonutrienții din crucifere mențin un nivel optim al colesterolului și acționează pozitiv asupra sintezei grăsimilor, trigliceridelor.
Consumul regulat de conopidă poate avea efecte benefice pentru hipertensivi. S-a constatat că o porție de conopidă pe zi ajută la detoxifierea organismului. Conopida nu ar trebui să lipsească din dieta celor care suferă de sindromul intestinului iritabil, colite și boala Crohn. Alte proprietăți importante ale conopidei sunt prevenirea atacului cerebral, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic și sprijină sistemul imunitar. Datorită conținutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiției.
Este săracă în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideală pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească, sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, ușor, fără să se înfometeze.
Consumul excesiv de conopidă poate provoca umflarea glandei tiroide și o deficiență a producerii hormonilor tiroidieni. Acest lucru se datorează prezenței de compuși de plante cunoscute ca anumiți estrogeni în aceste grup de legume. Prin urmare, se recomandă evitarea de către persoanele cu disfuncții ale glandei tiroide.
Citeşte şi: Dietă de toamnă! Slăbeşte 5 kilograme pe săptămână mâncând mere
O altă cauză care impune restricție la consumul de conopidă este conținutul de purine — compuși organici din acidul uric. Acest acid este produs în exces de ficat când alimentația este bogată în purine și trebuie eliminat pe cale renală. Cei care au gută (un tip de artrită), pietre la rinichi sau alte afecțiuni care sunt provocate de excesul de purine trebuie să evite sau să limiteze consumul de conopidă.