Ce SUPER-alimente recomandă nutriţioniştii? Pieptul de pui nu este pe listă!

| 10 mai, 2014

Prin “superfoods” (super-alimente) intelegem acele alimente care aduc o cantitate foarte mare de nutrienti esentiali (vitamine, minerale, grasimi sanatoase, fitonutrienti, antioxidanti) dar putine calorii, scrie nutriţionistul Cristian Mărgărit.

E important de stiut ca absolut orice aliment are continutul de nutrienti determinat de modul de productie: nutrientii din sol, aer, apa, soare. Cele mai multe trebuie consumate in sezon, proaspete, procesate minimal. Sursele trebuie sa fie cele naturale, din salbaticie, nu de la bec, notează Cristian Mărgărit.

Carne si organe

Obligatoriu sa provina de la ierbivore hranite cu iarba si mai putin de la alte animale. Ficatul de pasare si de miel sunt in aceasta categorie, alaturi de maduva si creier. Ne intereseaza fierul, vitamina B12, proteinele usor asimilabile, DHA, fosfolipidele. Carnea in sine (muschi+grasime+tesut conjunctiv) are o densitate micronutritiva mult mai mica, aici carnea de vanat este cea mai buna.

Peste

Cel oceanic de apa rece este pe primul loc, aici ficatul de cod si sardinele au cel mai mare continut de elemente utile: omega 3 cu catena lunga, vitamina D, vitamina B12, iod, seleniu. Putem avea pe lista si somon salbatic (astaxanthin, omega 3), hering (creatina), macrou, ton. Icrele negre si cele rosii au calitati deosebite insa un pret pe masura. Ceilalti pesti si “fructele de mare” sunt mult in urma. Citeste si Ce pesti sa alegi si de ce?

Oua

E important sa fie fecundate – de la gaini crescute in curte cu cat mai putine cereale. Partea valoroasa este galbenusul (albusul contine doar proteina). Contin lecitine, zinc, vitamine. Culoarea portocalie a galbenusului  provine de la beta carotenul gasit in iarba. Ouale de la prepelite crescute cu “concentrate” sunt o pacaleala.

Lapte si produse lactate

Lactatele cele mai bune provin tot de la animale crescute cu iarba, fiind astfel bogate in vitamina D, vitamina K, CLA. Sunt bogate in calciu si proteine. Sunt de preferat iaurtul, urda si branzeturile fermentate din lapte de capra si oaie, crude, nepasteurizate si neomogenizate (procedeu aplicat laptelui de vaca).

Lista scurta a super-alimentelor

Deci ramanem cam la sardine, ficat, galbenus, seminte de canepa, patrunjel, telina, afine, nuca de cocos si condimente dupa bunul plac. La ele eu adaug o gama larga de suplimente nutritive menite sa imi completeze alimentatia cu cantitati mari din substante care s-au dovedit benefice pentru sanatate, prevenirea bolilor si mentinerea unei forme fizice bune.

Citeşte mai mult pe Cristianmargarit.ro.

Tag-uri: oua, peşte, superalimente
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ