Carnea de peşte – SĂNĂTOASĂ sau TOXICĂ? Învaţă să alegi CEL MAI BUN sortiment de peşte
Peştele este o sursă excelentă de proteine şi acizi graşi Omega 3, care au proprietatea de a reduce nivelul de colesterol, menţin inima sănătoasă şi ajută chiar şi la prevenirea depresiei.
De asemenea, peştele este un sortiment de carne cu foarte puţine calorii dar delicios în aceeaşi măsură, şi este recomandat în special femeilor gravide, datorită conţinutului crescut de vitamine (A, D, E, B12), minerale (fosfor, iod, potasiu) şi grăsimi sănătoase, care nu pot fi sintetizaţi în organism şi trebuie aduşi prin alimentaţie.
CITEȘTE ȘI: Nu îţi IMAGINAI ASTA! Cât de sănătoase sunt CONSERVELE de PEŞTE?
Însă, pe cât de sănătos poate fi, pe atât de periculos şi toxic se poate dovedi. Unele sortimente de peşte conţin cantităţi mari de mercur, care poate fi extrem de periculos pentru gravidă sau pentru femeile care alăptează deoarece nou-născutul este foarte sensibil la acest metal, putând cauza ravagii în sistemul nervos în curs de dezvoltare al unui fetus.
Deşi toţi peştii conţin mercur, unele au cantităţi neglijabile şi considerate sigure pentru organism. În schimb, peştii mari sunt cei mai periculoşi pentru că trăiesc mai mult şi acumulează pe parcursul timpului cantităţi mari din acest metal greu.
Majoritatea sortimentelor de peşte pe care le găsim în supermarketuri sunt specii de crescătorie, însă chiar şi aşa putem profita de efectele sale benefice asupra organismului, cu condiţia să fim informaţi din timp despre nivelul de contaminanţi şi să alegem cel mai indicat peşte, astfel încât balanţa să încline în favoarea acizilor graşi Omega 3 şi în defavoarea mercurului.
CITEȘTE ȘI: Greșeala pe care o faci când gătești peștele! UITE trebuie să faci să nu se mai lipească
Top 5 cele mai sănătoase sortimente de peşte: macrou (cât mai mic, sub 16 cm), anşoa, hering, sardine, somonul. Acestea ar fi cele mai indicate spre consum în cazul femeilor însărcinate.
Pe următoarele locuri se situează bibanul de mare, calamarul, calcanul, scoicile, codul, stridiile iar la coada clasamentului, deci în categoria de peşte care trebuie evitat se numără rechinul, tonul, macroul mare, peştele spadă, homarul şi crapul, pentru că de-a lungul vieţii, concentrează multe toxine în carne. Nu mai are sens să menţionăm merluciul sau pangasiusul, care sunt sortimente de peşte cu foarte puţini spre deloc acizi graşi Omega 3 şi cantităţi impresionante de mercur şi alte substanţe toxice.
CITEȘTE ȘI: Savanţii au încremenit când au văzut asta: Un peşte ORB ştie SĂ NUMERE
În privinţa consumului de peşte, specialiştii recomandă minimum 2-3 porţii pe săptămână, însă se pot mânca până la 4-5 porţii pe săptămână sau chiar zilnic, pentru a beneficia din plin de grăsimile sănătoase şi pentru a ne menţine silueta, graţie nivelului caloric scăzut din acest tip de carne.
CITEȘTE ȘI: Uite ce o să se întâmple cu tine dacă mănânci PEŞTE frecvent
Un alt aspect important îl constituie felul în care gătim peştele. Este important să reţinem că pane-urile sau peştele prăjit în ulei devin adevărate bombe calorice, iar prin uscare şi afumare peştele pierde mare parte din acizii graşi Omega 3. De aceea, este indicat să preparaţi peştele la cuptor, în folie de aluminiu, la grătar sau la aburi, să nu adăugaţi maioneză şi alte dressing-uri, nu folosiţi ulei în cantităţi industriale pentru a face o salată de icre, ci mai degrabă mâncaţi-le pe pâine unsă cu puţin unt.
De asemenea, înainte să cumpăraţi peştele, fiţi atenţi să aibă ochii strălucitori, carnea fermă şi solzii nelipicioşi, pentru că aceste semne indică faptul că peştele este proaspăt.
Sursă: csid.ro