Cei mai prolifici autori din România! "Scriitorii” din închisorile României scot cărţi pe bandă rulantă
Mai mulţi deţinuţi cu statut de vip au devenit scriitori de profesie pentru a mai reduce din pedepsele lor. Astfel, nume precum Gheorghe Becali, George Copos sau Nicolae Mischie au produs "lucrări ştiinţifice" pentru a putea ieşi mai repede din spatele gratiilor.
Citeşte şi: Veste proastă pentru vip-urile din închisori! Nu mai primesc niciun beneficiu dacă "scriu" cărți
Fenomenul a luat amploare
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) arată că fenomenul capătă amploare de la an la an, astfel că dacă în 2012 erau publicate 7 „lucrări ştiinţifice” de către deţinuţii din România, în perioada 2012-2014 s-a ajuns la 97 de lucrări. În perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, deţinuţii din România au publicat sau vor să publice 174 de lucrări detectate de gândul, pe baza datelor obţinute de la ANP, plus alte 24 de titluri pe care nu le-am putut găsi la vreo editură, însă care au fost notificate de deţinuţi la penitenciarele lor. În total, deci, 198 de lucrări într-un an şi 4 luni, scrie Gândul.
Cine sunt scriitorii din închisoare
„Scriitorii” din închisori nu sunt tocmai infractori comuni: parlamentari, funcţionari publici, primari, magistraţi, oameni de afaceri, cadre militare, medici, bancheri sau jurnalişti. Mulţi sunt nume cunoscute: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, George Becali, Nicolae Mischie, lotul oamenilor de fotbal din dosarul „Transferurilor”, fostul şef al Loteriei Române Nicolae Cristea, primarii Antonie Solomon şi Sorin Apostu, foştii parlamentari Dan Păsat, Sorin Roşca Stănescu, Zsolt Nagy, magistraţi precum procurorii Max Bălăşescu, Gabriela Ghiţă sau judecătorul Dumitru Rebegea, oamenii de afaceri Cornel Penescu, Ştefan Rădulescu, Ioan Niculae sau Bogdan Popovici.
Violatori şi criminali pe listele autorilor
Violatorul Dragoş Virgiliu Oprea a scris nu mai puţin de 4 cărţi de finanţe, criminalul Aurel Enea, poreclit „Măcelarul din Petroşani”, a scris despre „Evoluţie versus creaţie” – o serie de panseuri despre Dumnezeu şi viaţă. Constănţeanul Nicu Caracotă, implicat într-un caz de furt de motorină, a scris un ghid gastronomic, fiind şi proprietar de restaurant.
Cântăreţul Lupşa Realini, de la „Gaz pe foc”, a scris două lucrări de medicină dentară cât şi-a ispăşit pedeapsa pentru complicitate la trafic de influenţă, iar traficantul de droguri Octavian Arhip, din dosarul „Cocaina săracilor” a scris două cărţi despre turism.
Fostul deputat PSD Nicolae Vasilescu, poreclit „nea Jack” sau „nea Geacă” este campionul autorilor din spatele gratiilor, fostul parlamentar a scris nu mai puţin de 9 cărţi. Podiumul este completat de omul de afaceri Dinel Staicu, care a scris 7 cărţi.