Cele mai bune părţi din fructe şi legume pe care NU le mănânci
Ni se recomanda sa consumam una pana la doua portii de fructe si doua pana la trei portii de legume pe zi. Ar fi mult mai usor sa ne atingem aceste obiectiv daca nu am arunca atatea bucatele si particele din fructele si legumele favorite. Da, vorbim despre seminte,tulpini, frunze si coji pe care credeai ca trebuie sa le arunci. Se pare ca si acestea au beneficii pentru sanatate.
Coaja de mere
Un antioxidant numit chercetina se afla in coaja de mere, furnizand beneficii pentru plamani si creier. Coaja de mere are mai multe fibre si vitamine decat pulpa fructului.
Coaja de portocale
Conform unui studiu din 2004, o substanta chimica din coaja de portocale si din alte citrice are ca efect scaderea colesterolului, mai mult chiar decat unele medicamente ce se rpescriu pentru aceasta afectiune. Bioflavonoizii contribuie si la protejarea inimii impotriva bolilor si inflamatiilor. Nu te ingrijora, nu trebuie sa te apuci sa rontai pur si simplu coaja, ci sa dai prin razatoare pentru a o adauga in retetele tale favorite.
Frunzele de sfecla rosie
Desi culegem aceste legume pentru radacina, initial ele au fost cultivate pentru frunze. Gateste-le pentru a obtine fibre, calciu, fier si vitaminele A si K.
Coaja de pepene rosu
Pepenele contine un aminoacid numit L-citrulina despre care se crede ca imbunatateste performanta atletica si diminueaza durerea musculara. Dar s-a descoperit ca citrulina, care ajuta si la indepartarea nitrogenului din sange, exista si in coaja pepenelului.
Coaja de cartof
Pulpa cartofului are multe de oferit, dar, coaja ofera mai multe fibre, contine si vitamine B, vitamina C, fier, calciu si potasiu, printre altele. Cand mai faci cartofi copti la cuptor, mananca-i cu coaja cu tot.
Semintele de dovleac cu coaja cu tot
O jumatate de cana de seminte de dovleac contine doza recomandata de magneziu. Daca ai prea putin magneziu in corp, vei suferi cu inima, vei avea dureri de cap si vei fi predispusa la osteoporoza. Semintele de dovleac sunt bogate si in fier si proteine, dar si in fitosteroli care reduc colesterolul "rau".