Chiriile preşedintelui: Klaus Iohannis a declarat mai puţini bani decât a încasat din imobilele sale. Ce spune Iohannis
O investigaţie a Rise Project dezvăluie diferenţe mari de bani între chiriile pe care le-a trecut Klaus Iohannis în declaraţiile sale de avere şi sumele trecute în contractele de închiriere pe care le-a încheiat cu o bancă şi o firmă privată. Potrivit sursei citate, diferenţa ar fi de cel puţin 115.000 de euro.
UPDATE. Administraţia Prezidenţială a redactat un comunicat de presă în care precizează că preşedintele Klaus Iohannis a declarat toţi banii proveniţi din chirii, inclusiv impozitele aferente.
"În legătură cu informațiile apărute în mass-media referitoare la conținutul declarațiilor de avere ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:
Toate veniturile obținute de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, din închirierea imobilelor deținute în proprietate și coproprietate se regăsesc integral în declarațiile de avere depuse. Nu există nicio sumă provenită din chirii care să nu fi fost declarată din 2004 până în prezent.
Totodată, din chiria pe care a încasat-o în nume propriu, precum și în numele și pentru coproprietar, domnul Klaus Iohannis a achitat toate taxele și impozitele aferente întregii sume provenite din închirierea imobilelor.
Toate veniturile au fost menționate în declarațiile de avere depuse succesiv și orice altă modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculație, care nu este conformă cu realitatea", se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen deţin împreună şase imobile în Sibiu, trei apartamente şi trei case de locuit. Mare parte din veniturile lor provin din chiriile încasate pe aceste spaţii, însă Rise Project a decoperit discrepanţe flagrante între sumele trecute în declaraţiile de avere ale preşedintelui şi cele convenite cu chiariaşii (o bancă şi o societate comercială) în contractele de închiriere.
Documentele obţinute de jurnalişti arată că, pentru perioada 2004-2007, diferența dintre sumele din contracte și cele menționate de Iohannis în declarațiile de avere este, în total, de 115.000 de euro.
Din contracte reiese că, în perioada invocată, Iohannis a încasat chirii în valoare de 150.000 de euro. În același timp, în declarațiile de avere, acesta a consemnat venituri totale din chirii de doar 35.000 de euro.
Unul dintre contractele consultate de Rise Project a fost încheiat în noiembrie 2001, cu banca Raiffeisen.
Prin acest contract, soții Iohannis și Ioan Baștea – proprietari în cote egale ai unui spațiu comercial situat în centrul Sibiului (Strada Nicolae Bălcescu nr. 29) – luau în chirie, pentru cinci ani, o agenție a băncii Raiffeisen, contra unui preț de 20.000 de USD/an.
În ultima zi lucrătoare a lui 2006, 29 decembrie, contractul a fost reînnoit, printr-un act adițional, fiind prelungit cu zece ani.
Cu această ocazie, Raiffeisen s-a angajat să plătească anticipat chiria pentru primii trei ani ai noii perioade contractuale: 180.000 de euro.
O jumătate din bani, 90.000 de euro – 302.000 lei, la cursul valutar din ianuarie 2007, ar fi trebuit să le revină lui Klaus Iohannis și soției sale.
Această sumă ar fi trebuit să se regăsească în declarația de avere pe care primarul Sibiului a depus-o în 2008.
(Sau – în cazul în care banii din viramentul efectuat de Raiffeisen au ajuns în aceeași zi în care a fost semnat contractul, adică în ultima zi lucrătoare a lui 2006 – în declarația de avere completată în 2007.)
Nu s-a regăsit. În locul ei, Iohannis a consemnat o sumă de aproape douăzeci de ori mai mică: 16.278 de lei.
De altfel, aceeași sumă, de 16.278 de lei – nici 1 leu mai puțin, nici 1 leu mai mult – s-a regăsit, monoton, și în declarațiile de avere ale anilor 2005 și 2006, când, potrivit contractului cu Raiffeisen, primarul Sibiului ar fi trebuit să primească o chirie de 10.000 de USD pe an (28.800 de lei, în 2005 și 29.800 de lei, în 2006).
CITEŞTE RESTUL INVESTIGAŢIEI PE RISEPROJECT.RO