Cinci boli ce pot fi prevenite cu ceapă
Ceapa are un potențial vindecător uluitor, pe care dacă noi, oamenii moderni, l-am cunoaște în profunzime, am putea să ne punem la adăpost și chiar să ne tratăm de boli pe care, deocamdată, medicina modernă nu știe să le vindece.
Cancerul - un studiu realizat de cercetătorii italieni asupra populațiilor din sudul Europei arată că există o proporție inversă între frecvența utilizării cepei în alimentație și riscul de apariție al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de sân, ovarian, de prostată, renal. La fel ca usturoiul și prazul, ceapa prezintă capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanță protectoare împotriva apariției cancerului. Consumul de ceapă (cel puțin jumătate de ceapă crudă pe zi) a fost asociat, într-un alt studiu francez, cu o reducere de cel puțin 50% a riscului de apariție a cancerului de stomac, dar și cu o reducere semnificativă a incidenței cancerului de sân, conform Formula AS.
Litiază renală cu urați - este foarte bine prevenită de consumul zilnic al unei salate de ceapă (120 g), asezonată cu suc de lămâie. Substanțele active din ceapă dizolvă calculii cu urați și previne formarea altora noi.
Diabetul - două studii independente făcute de spitalele universitare ale unor facultăți de medicină din India arată că un consum zilnic semnificativ de ceapă crudă (140 g, zilnic) scade glicemia, prevenind și chiar tratând diabetul. Interesant este că în aceleași studii s-a pus în evidență un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu suferă de diabet.
Ateroscleroza - un studiu preliminar realizat cu voluntari bărbați arată că administrarea a 50 g de ceapă proaspătă pe zi diminuează foarte mult riscul creșterii colesterolului seric, determinat de o alimentație cu un conținut ridicat de grăsimi. De asemenea, consumul de ceapă previne ateroscleroza, ischemia cardiacă și ameliorează hipertensiunea.
Îmbătrânirea prematură - un studiu făcut de o echipă de medici de la Novi Sad, Serbia, arată că ceapa crudă consumată zilnic are efecte bune de combatere a afecțiunilor cardiovasculare și a îmbătrânirii, datorită neutralizării radicalilor liberi de către substanțele antioxidante din ceapă.
Tratamente interne cu ceapă
Tulburări de memorie - se tratează cu ceapă crudă, câte 80 g pe zi. Substanțele active din ceapă au efecte neuroprotectoare și îmbunătățesc irigarea cu sânge a creierului. Tratamentul cu ceapă înlătură mai ales problemele legate de memoria de scurtă durată, adică exact cea care este cel mai afectată în primele faze la bolnavii cu Alzheimer. Tratamentele cu ceapă îmbunătățesc totodată și coordonarea motorie, fiind o șansă pentru persoanele în vârstă.
Depresie - 2-4 linguri de suc proaspăt de ceapă, administrat dimineața și seara, sunt un leac surprinzător de puternic împotriva depresiei. Sucul foarte proaspăt de ceapă, administrat pe stomacul gol, cu puțin suc de fructe (mere sau portocale), stimulează puternic activitatea sistemului nervos central, inducând o stare de vioiciune, optimism, dorință de acțiune.
Sterilitate masculină - ceapa consumată sub formă de salată este un stimulent al activității gonadelor la bărbați, îmbunătățind producția de spermă, dar și de testosteron. Astfel, ceapa este și o speranță în tratamentul efeminării bărbaților moderni, care au ajuns din cauza tulburărilor endocrine produse de alimentație, de sedentarism ori de consumul de alcool, să se confrunte în număr tot mai mare cu obezitatea, celulita, vergeturile, ginecomastia etc.
Tuse persistentă, tuse convulsivă - se bea decoct de ceapă cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere. 2-3 căni pe zi din acest remediu prea putin plăcut la gust, ba chiar respingător pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secrețiilor de pe arborele bronșic, de refacere a epiteliilor distruse de infecția respiratorie.
Litiaza biliară - se iau zilnic 2-3 lingurițe de ulei, în care s-a macerat ceapa, preparat după rețeta de mai jos. Tratamentul se face vreme de 14 zile, urmate de 7 zile de pauză, după care se poate relua. Este eficient pentru prevenirea formării unor noi calculi biliari, dar și pentru eliminarea celor existenți, mai ales dacă nu sunt de dimensiuni foarte mari.
Bronșita - se iau dimineața, la prânz și seara, câte 2-3 lingurițe de sirop de ceapă, în cure de câte 2-3 săptămâni. Este un remediu util, mai ales în tratamentul bronșitei infecțioase, dar și al celei tabagice, precum și al celei alergice.
Adjuvant în astmul bronșic - zilnic se bea 1/4 pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriță de suc de ceapă și câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronșic de secreții, elimină în bună măsură senzația de sufocare, previne contractura spastică a căilor respiratorii.
Infecție cu candidă pe traiectul digestiv - un studiu foarte recent arată că sucul de ceapă (50 ml), administrat în 3-4 reprize pe parcursul unei zile, combate infecțiile cu candidă și cu multe alte ciuperci parazite, la fel de eficient ca multe alte medicamente de sinteză, fără a da obișnuință și nici reacții adverse. Același studiu arată că în tratarea candidei, cele mai bune rezultate se obțin prin asocierea cepei cu usturoiul.
Adjuvant în ascită și în edeme cardiace - se consumă zilnic 50 ml de suc de ceapă dizolvat într-un pahar (200 ml) de lapte cald. Este un remediu străvechi (prima oară a fost consemnat de către Plinius cel Bătrân, cu 2000 de ani în urmă), care în multe cazuri a dat rezultate bune.