Cine va asigura şefia DIICOT
Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat vineri dimineaţa că va asigura conducerea DIICOT, împreună cu procurorul şef al acestei structuri de parchet, iar dacă Alina Bica nu îşi prezintă demisia, atunci ea poate fi revocată din funcţie.
Tiberiu Niţu a fost întrebat de jurnalişti dacă va delega pe cineva la conducerea DIICOT, după ce şefa acestei instituţii, Alina Bica, a fost reţinută joi seara de DNA.
"Pentru început, conducerea DIICOT va fi asigurată de doamna procuror şef adjunct, împreună cu mine. Pentru că, potrivit legii, procurorul general conduce DIICOT şi DNA, prin intermediul procurorului şef, ceea ce înseamnă că putem exercita un act de conducere, pentru început, prin procurorul şef adjunct împreună cu mine', a spus Niţu.
El a invocat şi posibilitatea ca Alina Bica să fie revocată din funcţia de şef al DIICOT, dacă nu îşi dă demisia.
Citeşte şi: Primele declarații ale procurorului general, Tiberiu Nițu, după reținerea şefei DIICOT, Alina Bica
"În situaţia în care nu vom fi în prezenţa unui act unilateral de voinţă din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza şi voi solicita, în calitate de conducător al Parchetului, aşa cum prevede legea, revocarea din funcţia de conducere şi există şi instituţia revocării din DIICOT', a adăugat Niţu, subliniind că Alina Bica se bucură, ca orice cetăţean, de prezumţia de nevinovăţie, acum 'serios afectată', iar DIICOT este o structură extrem de importantă şi puternică, constituită din oameni profesionişti şi oneşti.
Procurorul general a mai spus că fost informat, joi seara, de către procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre situaţia de la DIICOT, fiind informat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Procurorii DNA au dispus, joi seară, reţinerea şefului DIICOT, Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.