Ce a determinat CSM să își arunce în aer credibilitatea în dosarul Bica?
Reținerea șefei DIICOT după ce a fost pusă sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind o despăgubire ilegală făcută de o comisie din ANRP din care actualul procuror-şef al DIICOT a făcut parte, reprezintă cu siguranță cel mai răsunător caz de corupție la nivel înalt în sistemul de justiție din România.
Secţia de procurori a CSM s-a reunit, joi seară, pentru a discuta solicitarea DNA de reţinere şi arestare a Alinei Bica şi au încuviinţat reţinerea şi arestarea la domiciliu. Doar că situația în sine este cel puțin controversată fiindcă punerea sub urmărirea penală, reținerea pentru 24 de ore și arestul la domiciliu încuviințat de CSM reprezintă o premieră, prin faptul că marchează o derogare de la procedurile standar în astfel de cazuri.
Citeşte şi: Kovesi: Dosarul Alinei Bica nu a fost deschis ca urmare a unui conflict personal sau instituţional
Cu alte cuvinte, dacă procurorii DNA ar lua decizia arestării Alinei Bica, ea nu va putea fi materializată decât sub forma arestului la domiciliu. Mai precis, decizia este controversată fiindcă lasă impresia că CSM-ul, în loc să își apere reputația prin delimitarea de șefia DIICOT, creeză un scut pentru a o apăra pe Alina Bica în relația cu procurorii DNA. Prin această decizie, CSM nu face altceva decât să își saboteze propria credibilitate fiindcă devoalează existența unui dublu standard în tratarea cazurilor și a dosarelor de corupție în justiție.
Desigur, nu contestă nimeni dreptul șefiei DIICOT de a-și apăra cauza în fața organelor de anchetă ale statului, iar prezumția de nevinovăție reprezintă un principiu sfânt, până la un verdict final al unei instanțe care să demonstreze contrariul. De aici însă și până la a crea premisele unui tratament preferențial în fața legii este cale lungă, iar CSM-ul trebuie să ofere cât mai grabnic un răspuns prin care să justifice decizia care nu le permite procurorilor anti-corupție să dispună arestarea propriu-zisă, ci doar cel mult arestul la domiciliu. Așadar, vorbim despre o premieră, însă mai cu seamă de una în sens negativ.
Fiindcă, analizând ziua de ieri prin prisma deciziei CSM, în acest moment și discuția privind acuzațile imputabile până nu demult Parlamentului conform cărora nu se încuviințau solicitările procurorilor în cazul unor aleși capătă un cu totul alt sens. Însăși legitimitatea CSM este pusă la grea încercare din moment ce Consiliul nu face altceva decât să opereze cu un dublu standard – parlamentarii trebuie să răspundă în fața legii așa cum cer procurorii DNA, în timp ce atunci când magistrați sunt suspectați de acte de corupție, același for pare să-i cauționeze.
Citeşte şi: Cum comentează Monica Macovei cazul Bica
Prin urmare, în spațiul public își fac apariția o serie de întrebări legitime. Ce a determinat CSM să își arunce în aer credibilitatea? Oare la cine ajunge în final acest dosar? Care sunt mizele întregului scandal generat ca urmare a punerii sub urmărire penală a șefei DIICOT? Cert este că publicul trebuie informat corect, iar dosarul Alinei Bica trebuie lămurit în justiție în mod transparent. În caz contrar, credibilitatea întregului sistem de justiție din România va fi pusă la grea încercare, cu consecințe nefaste pe termen mediu și lung.
Ştirile orei
tu scrii la 14.44...
n-ai primit informatia inca
la cat esti de informata inclin sa cred ca speri ca Ponta sa mai stranga 1 milion de voturi...
adica azi,vineri este duminica,ziua de vot