Cioloș le-a explicat ambasadorilor statelor UE de ce România este un candidat important pentru spațiul Schengen
Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, după întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, că le-a explicat acestora prioritățile Guvernului, poziția Bucureștiului în privința migrației și motivele pentru care "România în continuare este un candidat important pentru spațiul Schengen".
"Am avut întâlnirea uzuală pe care ambasada statului membru care asigură președinția Consiliului Uniunii Europene o organizează, o foarte utilă întrevedere și schimb de opinii cu ambasadorii statelor membre. Am discutat, în primul rând, despre prioritățile Guvernului. Le-am explicat cele trei mari priorități, din domeniul economic, reforma administrației și pregătirea României pentru a asigura președinția Uniunii Europene în 2019", a precizat Cioloș.
El a subliniat că au fost abordate subiectele care sunt pe agenda europeană, cum ar fi migrația și MCV.
"Am explicat încă o dată poziția noastră, am discutat despre Mecanismul de Cooperare și Verificare în justiție și am explicat de ce România consideră că trebuie să ne gândim la un mecanism de internalizare, practic, a acestui mecanism de control al Comisiei în procedurile uzuale ale comisiei în acest domeniu, explicând și de ce considerăm că România în continuare este un candidat important pentru spațiul Schengen", a adăugat Dacian Cioloș.
El a mai arătat că a fost discutată și situația din Republica Moldova.
"Cred că, în momentul de față, dat fiind comportamentul României în ultima perioadă, România este recunoscută acum și de partenerii europeni și euroatlantici în privința coordonării, a cooperării cu Republica Moldova. Am explicat mecanismele de sprijin acolo și am sintetizat discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul moldovean", a spus premierul.
Întrebat în privința migrației, dacă România a primit deja cereri pentru a primi migranți, Dacian Cioloș a răspuns: "Nu. România, conform angajamentului și deciziei luate la nivel european, are deja anumite obligații, însă în continuare centrele de distribuție a migranților înregistrați până acum, pentru că aici este vorba de potențiali migranți înregistrați, controlați, verificați și înregistrați în punctele de control din Grecia și din Italia, însă, în continuare acolo aceste puncte de control și distribuție nu funcționează suficient bine ca să vedem pe ce ne putem baza".
Prim-ministrul român a avut o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, organizată de Ambasada Olandei la București, pe tema președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.