CONSULTĂRI între Cioloş şi partide: PNL insistă pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD, ALDE şi UNPR se opun
Discuţiile dintre premierul Dacian Cioloş şi patide privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin au început, luni, la Vila Lac 1.
UPDATE 13:29 UNPR este împotriva modificării legii şi vrea primari aleşi într-un singur tur de scrutin
UNPR a susţinut, luni, la discuţiile cu premierul Dacian Cioloş, menţinerea actualei prevederi privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, invocând nevoia de "stabilitate" şi faptul că legea a fost adoptată, în această variantă, de Parlament.
"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei.", se arată într-un comunicat de presă al UNPR.
Liderii UNPR au discutat cu premierul Dacian Cioloş separat, în timp ce PSD şi ALDE au participat împreună la consultări.
Din delegaţia UNPR au făcut parte preşedintele partidului, Gabriel Oprea, secretarul general Neculai Onţanu şi vicepreşedintele Valeriu Steriu.
UPDATE 13:25 Daniel Fenechiu: PSD, UNPR şi ALDE nu vor alegerea primarilor în două tururi
Liderul PND, Daniel Fenechiu, a declarat că s-a conturat o majoritate parlamentară, formată din PSD, UNPR şi ALDE, care se opune alegerii primarilor în două tururi. El spune că Dacian Cioloş ar trebui să îşi asume răspunderea pentru că "nimeni nu-şi permite să introducă moţiune de cenzură"
UPDATE 14.12. Președintele MP, Traian Băsescu, a declarat luni, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, că sunt două variante pentru modificarea legislației electorale, respectiv asumarea răspunderii Guvernului sau inițiativă legislativă din partea PNL, adăugând că parlamentarii Mișcării Populare vor semna acest ultim demers.
"Am considerat că sunt două variante: asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voință a Guvernului, fiind mult mai democratică decât OUG (...). Asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt: alegerea primarilor în două tururi, președinții de CJ în două tururi și Parlament cu 300 de parlamentari", a spus Băsescu.
El a arătat că cea de-a doua variantă este ca PNL, care a propus alegerea primarilor în două tururi, să promoveze această inițiativă în Parlament, anunțând că Mișcarea Populară o va semna.
UPDATE 13.45 Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, s-a prezentat luni la Vila Lac 1, unde premierul Dacian Cioloș are consultări cu reprezentanții partidelor pe tema modificării legislației electorale.
Întrebat dacă a venit să discute cu premierul, Chirtoacă a spus: "Dacă reușesc, da".
El a adăugat că subiectul ar urma să fie Republica Moldova.
UPDATE 12.30 Liviu Dragnea a spus că mesajul PSD a fost că nu sunt de acord cu amendarea legii acum pentru că nu se schimbă regulile jocului în timpul jocului. Liderul PSD a mai spus că "din moment ce ideea OUG şi a asumării răspunderii a picat" nu se mai pune problema ca PSD să boicoteze alegerile locale.
La rândul său, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că o eventuală moidificare a legii ar trebui să fi făcută de viitorul Parlament.
UPDATE 12:00. Liberalii i-au transmis premierului, în cadrul discuţiilor de luni privind modificarea legislaţiei electorale, că menţinerea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin afectează exerciţiul democratic, PNL făcând apel la partide să accepte OUG pentru amendarea legii.
"PNL a susţinut, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloş, necesitatea modificării legislaţiei electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. (...) Membrii delegaţiei au insistat asupra faptului că menţinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimităţii şi reprezentativităţii viitorilor aleşi, iar exerciţiul democratic ar avea de suferit", se arată într-un comunicat de presă al PNL.
Liberalii fac apel, din nou, la celelalte formaţiuni politice să respecte principiul democratic al majorităţii în alegerea primarilor şi să accepte modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă cât mai repede cu putinţă.
Delegaţia Partidului Naţional Liberal a fost compusă din co-preşedintele Vasile Blaga, prim-vicepreşedinţii Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur şi secretarul general Ilie Bolojan. Din partea Guvernului, pe lângă premierul Dacian Cioloş, au fost prezenţi la discuţii vicepremierii Costin Borc şi Vasile Dîncu, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.
UPDATE 11:10. La Vila Lac 1 au ajuns şi reprezentanţii PSD şi ALDE
Delegaţiile sunt conduse de preşedindele PSD, Liviu Dragnea, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi social democratul Marian Neacşu.
UPDATE 10:50. Delegaţia PNL a încheiat discuţiile şi a părăsit Vila Lac 1
Delgaţia PNL a fost formată din copreşedintele Vasile Blaga, secretarul general Ilie Bolojan şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban.
UPDATE 10:15. Discuţiile au loc în contextul în care PNL i-a cerut premierului să modifice legea prin Ordonanţă de Urgenţă pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După delegaţia PNL vor urma la consultări cu social-democarţii care se opun modificării legii, preşedintele PSD Liviu Dragnea ameninţând chiar cu boicotarea scrutinului.
''PSD, UNPR, ALDE şi UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu modificarea legii alegerilor locale. În aceste condiţii nu ştiu dacă domnul prim ministru Dacian Cioloş se mai poate gândi că mai are rost să iniţieze în vreun fel sau altul o ordonanţă sau proiect de lege în condiţiile în care o largă majoritate din Parlament nu susţine această idee'', a spus Dragnea, vineri, într-o conferinţă de presă. El ameninţase că în cazul în care Guvernul va răspunde pozitiv cererii PNL social-democraţii vor boicota alegerile locale.
Oprea nu s-a declarat de acord cu ideea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în cazul în care se revine la alegerea primarilor în două tururi."Noi nu boicotăm niciodată", a subliniat el, sugerând că aceasta nu este o atitudine responsabilă şi menţionând că respecta legea alegerilor locale, votată de către toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că deşi este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, nu consideră oportună modificarea legii în acest moment.
Premierul a respins iniţial modificarea acestei legi, dar s-a declarat dispus să discute pe această temă după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat în favoarea ei.
Propunerea PNL mai este susţinută de reprezentanţii Mişcării Populare, care vor participa şi ei la întâlnire cu premierul Cioloş. Şi parlamentarii PSRO conduşi de Mircea Geoană vor fi prezenţi la Vila Lac 1, pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la amendarea legislaţiei.
UPDATE Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la Sinaia, că dacă prin mijloace "abuzive" se va schimba legea alegerilor locale, atunci PSD nu va participa la alegeri.
"Considerăm că actualul Guvern nu are de ce să devină instrumentul PNL-ului și să încerce să modifice o lege electorală în condițiile în care deja la această dată au adoptat prin hotărâre de Guvern calendarul alegerilor. (...) Mai mult decât atât, premierul Cioloș, și întreg guvernul său, și-a luat angajamentul că va organiza alegerile locale și parlamentare în condiții corecte și nepărtinitoare și cred că trebuie să își mențină acest angajament", a mai spus Liviu Dragnea.
Totodată, el a arătat că PSD va participa la discuțiile cu premierul Dacian Cioloș pe această temă. "O să răspundem la această invitație. Eu sper să fie o discuție cu toate partidele la un loc, nu cu fiecare", a mai declarat liderul PSD în conferința de presă.
Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, sâmbătă, că progresiștii vor respecta legea alegerilor locale, votată de toate partidele politice, ce prevede alegerea primarilor într-un singur tur.
De asemenea, copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că legile electorale nu trebuie schimbate în funcție de interesul unui partid.
''Am convenit anul trecut să modificăm legile electorale cu un an înainte de alegeri. Am găsit această formulă prin consens cu PNL. PNL și-a schimbat optica și acum vrea schimbarea regulilor jocului. Nu mi se pare corect ca în funcție de interesul particular al unui partid care are posibilitatea să influențeze această decizie să se schimbe regulile", a subliniat Tăriceanu, săptămâna trecută.
''Eu aștept o discuție între partide și împreună cu premierul pentru că procedura prin Parlament este una care cred că face inoperabilă o astfel de propunere. Aștept o discuție care să ne lămurească'', arăta Tăriceanu
Mișcarea Populară solicită modificarea legilor electorale în sensul alegerii primarilor și a președinților de consilii județene prin vot direct și în două tururi de scrutin, a anunțat săptămâna trecută președintele MP, Traian Băsescu, la finalul Consiliului Executiv Național al partidului.
''Dacă în legislația promovată în timpul meu a fost această eroare a alegerilor într-un singur tur, a fost și un lucru foarte bun — aducerea președinților consiliilor județene la vot uninominal, alegere directă. Deci, cerem atât alegerea primarilor în două tururi, cât și revenirea alegerii președinților consiliilor județene tot în mod direct și în două tururi", a declarat Băsescu, într-o conferință de presă.
PSRO susține alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari, subliniind că în acest fel se permite și o șansă mai bună pentru reînnoirea clasei politice, dându-se ocazia partidelor mici sau nou apărute să aibă o șansă corectă.
Pe de altă parte, formațiunea condusă de Geoană spune că ar fi corect ca modificarea legii în vederea alegerii primarilor din două tururi să se facă printr-o lege aprobată în Parlament.
"Principial vorbind însă, apelarea la o OUG nu este o soluție democratică. Nu întotdeauna scopul, chiar și unul nobil, scuză mijloacele. O lege aprobată în Parlament este calea corectă de urmat. În acest fel, și PNL va avea ocazia de a-și repara greșeala făcută în 2015, când a votat legea alegerii primarilor într-un singur tur alături de PSD.
UPDATE Copreședintele PNL Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, și prim-vicepreședinții liberali Ludovic Orban, Adriana Săftoiu și Gheorghe Flutur formează delegația liberală care va merge, luni, la discuțiile cu premierul Dacian Cioloș pe marginea modificării legii alegerilor locale.
Prim-vicepreședintele liberalilor Adriana Săftoiu a precizat, duminică,componența delegației și faptul că întâlnirea dintre premierul Dacian Cioloș și PNL va avea loc în jurul orei 9,45, la Vila Lac.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu nu va participa la discuții, fiind plecată, până la sfârșitul săptămânii viitoare, într-o vizită în Statele Unite ale Americii.
Premierul Dacian Cioloș va avea luni întâlniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificării legii alegerilor locale, au precizat surse oficiale.
Discuțiile vor avea loc începând de luni dimineață, la Vila Lac.
Pe 18 ianuarie, liberalii au anunțat că îi vor înainta premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Inițial, premierul a afirmat că această solicitare este nedemocratică.
Ulterior, Cioloș a anunțat că va avea discuții cu partidele în privința modificării legislației electorale.
Pe 26 ianuarie, liberalii au transmis o scrisoare Avocatului Poporului în care cereau sesizarea CCR în privința excepției de neconstituționalitate privind legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, la începutul săptămânii, într-o conferință de presă susținută la Botoșani, că varianta unei ordonanțe de urgență pe tema modificării legislației privind alegerea primarului este cea mai bună soluție.
'Eu consider că implicarea unei instituții cum este Guvernul României, un guvern tehnocrat, într-un proces care înseamnă alegeri corecte, echitabile, echilibrate, competitive, înseamnă un exercițiu foarte sănătos. În momentul acesta, opțiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, rațională, este cea a ordonanței de urgență pe care Guvernul poate să o adopte', a adăugat aceasta, subliniind că asumarea răspunderii parlamentare nu poate fi luată în calcul, pe motiv că CCR interzice asumarea răspunderii Guvernului pe acte normative aflate în dezbatere parlamentară.
Discuțiile vor avea loc începând de luni dimineață, la Vila Lac.
De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul Cioloș va avea în cursul după amiezii de luni întâlnirea săptămânală de lucru cu președintele Klaus Iohannis.