CIOLOŞ: Măsurile din partea a doua a programului de guvernare vor fi detaliate după discuţiile din comisii
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat luni că măsurile prevăzute în partea a doua a programului de guvernare, printre care se află şi comasarea alegerilor, vor fi dezvoltate după audierile miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate, transmite Agerpres.
"Eu aş vrea ca în programul de guvernare să ne concentrăm pe cele 12 măsuri pe care le-aţi văzut acolo, care sunt măsurile prioritare. Celelalte măsuri, din partea a doua, urmează să fie detaliate în funcţie şi de rezultatul discuţiilor cu comisiile parlamentare. Noi am elaborat unele din măsurile sectoriale în paralel cu identificarea miniştrilor desemnaţi şi miniştrii desemnaţi astăzi se vor angaja în faţa comisiilor parlamentare ca, până înainte de 15 decembrie, să venim cu planuri de acţiuni mai detaliate pe fiecare dintre măsurile pe care le-aţi văzut. Deci o să discutăm mai încolo", a afirmat Cioloş, la Palatul Parlamentului, întrebat cum o să procedeze în cazul comasării alegerilor.
El a adăugat că măsurile din partea a doua a programului de guvernare urmează să fie testate în consultare cu Parlamentul, iar după audierile din comisiile de specialitate miniştrii vor veni cu detalii pe fiecare dintre aceste măsuri.
Cioloş a precizat că printre cele 12 priorităţi ale Guvernului nu se numără revizuirea Constituţiei.
În ce priveşte implicarea cetăţenilor în iniţiativa legislativă, premierul desemnat a spus că există deja o lege care prevede această posibilitate. "Există deja o lege care dă posibilitatea cetăţenilor de a se implica în iniţiative legislative, de a aduna până la 100.000 de semnături şi pot să depună proiecte. Vrem să creăm o platformă prin care să facilităm obţinerea acestor semnături pe proiecte de lege interesante sau pe iniţiative interesante", a precizat Cioloş.
Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş porneşte de la tragedia din clubul Colectiv, care "a creat un orizont de aşteptare la nivelul societăţii" şi "a dat un mandat moral partidelor politice", fiind evidenţiat faptul că viitorul Cabinet trebuie să răspundă acestor realităţi.
Cabinetul Cioloş îşi mai asumă amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români.
De asemenea, se intenţionează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetăţeneşti în formularea de iniţiative legislative.