Secret dezvăluit DIN GREŞEALĂ de un cercetător despre banala CIUPERCĂ
Când te gândești la ciuperci, poate primul gând se îndreaptă către aria culinară, în niciun caz către faptul că această familie de plante este un element esențial vieții pe pământ, care poate fi folosită în moduri inedite pentru transformarea pozitivă a lumii.
„Există circa 2 milioane de specii de în regnul ciupercilor, iar fără ele nu am avea pământ, fără pământ nu am avea biodiversitate, iar fără biodiversitate nu am avea viață pe această planetă”, a explicat Paul Stamets, unul dintre cei mai apreciați experți în micologie, pentru National Geographics.
Elementul cheie al ciupercilor, cel care joacă un rol important pentru salvarea Pământului, este miceliul, sau sistemul de filamente care formează aparatul vegetativ al ciupercilor, denumit de expert „magicianul solului”. „Ei generează solurile humus peste masele de uscat ale Pământuliu. Miceliul este mama care dă nutrienţi de la anini şi mesteacăni la cucută, cedri şi brazi”, punctează Stamets într-un discurs marca TED.
Citeşte şi: Profeţia care prezice SFÂRŞITUL LUMII
De-a lungul anilor, ciupercile au salvat nenumărate vieți prin proprietățile lor. Multiple medicamente au la bază ciuperci, de la antibiotice până la pastile utilizate în tratamentul de chemoterapie. Una dintre revoluționarele invenții benefice sănătății omenirii, bazată pe aceste plante, este cel mai cunoscut antibiotic din lume, penicilina, descoperită întâmplător de cercetătorul Alexander Fleming. Ceea ce face din ciuperci un excepțional antibiotic este că „nu le place să putrezească din cauza bacteriilor”, a explicat Stamets. Experimente au arătat că o anumită ciupercă, denumită Agarikon, posedă tulpini care luptă contra virusurilor ce provoacă variola, a infecțiilor gripale, inclusiv AH1N1 (gripă porcină) sau H5N1 (gripă aviară).
Ciupercile sunt, totodată, esențiale pentru purificarea solului de produse petrochimice. Stamets, împreună cu un grup de experți de la Laboratoarele Battelle, au efectuat un experiment prin care au evaluat efectele enzimelor, bacteriilor, respectiv miceliului asupra unor suprafețe saturate cu deșeuri petroliere și motorină. După șase săptămâni, zonele tratate cu enzime și bacterii erau „moarte, negre, urât mirositoare”. În schimb, cea din urmă era curățată de reziduuri, datorită proprietății miceliului de a absorbi petrolul și de a produce o enzimă ce transformă hidrocarburile în carbohidrați, explică specialistul.
Citeşte şi: ALERTĂ! Cea mai OTRĂVITOARE ciupercă din lume a invadat PLANETA
De altfel, ciupercile ar putea înlocui cu succes fertilizatorii chimici folosiți în agricultură. O dovedește un produs dezvoltat în cadrul companiei lui Stamets, Fungi Perfecti. Formula MycoGrow conține o varietate de specii de ciuperci care ajută planta în mod natural să crească puternică, protejându-i rădăcinile și sporind eficiența acesteia de a-și prelua cantitatea de apă și minerale din sol.
Mai departe, cercetările lui Staments au dovedit că ciupercile pot fi un instrument util în diverse industrii și chiar vital pentru supraviețuirea pe Pământ. Una dintre proprietățile uimitoare ale acestor plante este rapiditatea cu care se dezvoltă. De aceea, ar putea fi folosite cu succes în zonele afectate de calamități, ori în taberele de refugiați, notează Discover Magazine. Totodată, ciupercile ar putea servi drept materie primă pentru producerea eficientă de combustibili bio, datorită faptului că nu necesită multiple resurse și nici de suprafețe întinse de pământ. În plus, miceliul poate fi utilizat cu succes pentru filtrarea nitraților sau reziduurilor farmaceutice, nocive mediului, dar și sănătății, din apele uzate (canal de scurgere, ferme). Nu în ultimul rând, unele ciuperci pot fi folosite pe post de insecticid împotriva dăunătorilor, precum furnicile dulgher.