Clipe DECISIVE pentru Gabriel Cotabiţă... EXPLICAŢIA unui medic
Situatie deosebit de grava in cazullui Gabriel Cotabita. Investigaţiile medicale arată că artistul are leziuni cerebrale foarte grave şi numai aparatele îl mai ţin în viaţă. Cântăreţul de 59 de ani a ajuns, practic, în situaţia pilotului Michael Schumacher, care şase luni a fost în comă.
De vineri, Cotabiţă se află în comă la Spitalul Floreasca. Medicii i-au făcut nenumărate investigaţii, iar rezultatele sunt cât se poate de proaste: „leziuni cerebrale foarte grave şi şanse mici de supravieţuire”, potrivit unor surse medicale din cadrul spitalului.
Situaţia este asemănătoare cu cea în care s-a aflat pilotul de Formula 1 Michael Schumacher, în sensul că şi acesta a suferit leziuni cerebrale în urma unei lovituri puternice la cap. Sportivul a fost în comă şase luni.
Prof. dr. Constantin Popa, neurolog, a explicat ce înseamnă moartea cerebrală şi care sunt şansele de supravieţuire în cazul unui pacient cu leziuni cerebrale.
Citeşte şi: Detalii ŞOCANTE! Gabriel COTABIŢĂ făcea totul pe ASCUNS ...
„Moartea cerebrală este considerată moartea individului, pentru că nu mai există activitate cerebrală, chiar dacă funcţia cardiacă este prezentă, iar funcţia respiratorie este susţinută de aparate. Într-o astfel de situaţie, activitatea inimii este inutilă, întrucât creierul nu mai poate folosi sângele pompat de cord”, ne-a spus specialistul. „Moartea celulelor s-a produs în intervalul de timp în care pacientul a fost în stop cardio-respirator. Trebuie spus că o celulă nervoasă suportă lipsa de oxigen şi de glucoză doar trei minute, apoi moare”, a adăugat medicul.
Potrivit acestuia, medicii stabilesc când se instalează moartea cerebrală, în urma efectuării unor teste specifice, cum ar fi, de pildă, encefalograma, căutarea unor anumite reflexe sau testul circulator care determină faptul că sângele nu ajunge unde trebuie. În cel mai „bun” caz, un pacient cu un astfel de diagnostic poate ieşi din comă doar dacă mai există activitate metabolică a creierului, însă, va rămâne cu sechele mari, potrivit click.ro.
„Bolnavul poate rămâne în stare vegetativă, adică, deşi respiră singur, este total absent. În alte situaţii, activitatea psihică are de suferit”, a afirmat prof. Popa. Neurologul mai spune că şansele de supravieţuire în cazul leziunilor celebrale grave sunt mici.