Codul Fiscal a fost votat. Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să-l promulge. TVA 20% de la 1 ianuarie
Plenul Camerei Deputaților a votat cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind Codul fiscal.
UPDATE 12.25. Comisia pentru buget-finanțe a Camerei Deputaților a aprobat miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar și cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finanțe.
Amendamentele aprobate în unanimitate prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți se amână pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.
În privința impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.
Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat în Ministerul Finanțelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizează acordarea posibilității consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri și pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile situate în intravilan neîngrijite. Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, precum și procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului local. Clădirile și terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.
Ministerul de Finanțe a mai propus o serie de amendamente de clarificare, erori gramaticale, decizii ale Curții Constituționale care trebuie transpuse în legislație, amendamente care au fost aprobate de comisie.
Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptată marți de Senat.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
UPDATE 12.10. Codul Fiscal a fost votat de Camera Deputaţilor, cameră decizională, şi merge la promulgare, la Palatul Cotroceni.
Cererea de reexaminare a Codului fiscal a fost aprobată joi de plenul Camerei Deputaților cu 279 de voturi pentru, opt împotrivă și cinci abțineri.
Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către șeful statului Klaus Iohannis, a fost adoptată marți de Senat, în prima ședință de plen a celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an.
Printre amendamentele aprobate se numără reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017 și amânarea pentru 2017 a eliminării taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți. A rămas în vigoare eliminarea taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.
Plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale la 5 salarii medii brute a fost amânată până la 1 ianuarie 2017 la fel ca și reducerea de la 16% la 5% a impozitului pe dividende.
Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că măsurile de reducere a taxelor, amânate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017, ar putea fi puse în practică mai devreme de data respectivă dacă se demonstrează cu cifre că sunt sustenabile. În acest sens, Ponta s-a referit la plafonarea la 5 salarii a contribuției la CASS, la taxa pe construcții și impozitul pe dividende.
"20% cât am propus noi, mă bucur că a rămas 20% (cota de TVA — n.r.), toate prevederile, așa cum au fost lucrate de Ministerul de Finanțe și de Guvern. Acele măsuri care nu au fost scoase din Cod, ci amânate, pe măsură ce dovedim cu cifre că sunt sustenabile putem să le punem în practică chiar mai devreme de 1 ianuarie 2017. Mă refer la plafonarea la 5 salarii a contribuției la CASS, mă refer la taxa pe construcții, impozitul pe dividende...", a menționat Victor Ponta în ședința de Guvern.
Pe de altă parte, șeful Guvernului consideră că metoda de scădere a taxelor concomitent cu o Agenție de Administrare Fiscală puternică funcționează, în condițiile în care, în luna august, s-au înregistrat încasări suplimentare la buget de 250 de milioane de euro.
"Vestea bună este că metoda cu morcovul și cu bâta, o spun americanii, ca să fie clar, eu zic metoda cu stimularea, respectiv scădere de taxe și ANAF puternic, funcționează. În luna august, după cum știți, 250 milioane de euro în plus pentru buget încasări, asta înseamnă că avem categoric banii necesari pentru tot ceea ce ne-am angajat pe partea de sănătate, de educație, de finanțare de fonduri proiecte europene și pe proiecte de dezvoltare locală. Să sperăm că și puteți să cheltuiți banii. Cu licitațiile și cu procedurile actuale din păcate stăm cu bani și nu îi cheltuim", a menționat Ponta.