Cum s-a schimbat părerea lui KLAUS IOHANNIS despre legea votului prin corespondenţă
Klaus Iohannis a reluat joi problema votului prin corespondenţă, arătând că aşteaptă de la clasa politică să adopte o lege care să permită aplicarea acestui sistem de vot la alegerile parlamentare din 2016.
Klaus Iohannis a făcut apel la clasa politică să repecte calendarul privind adoptarea votului prin corespondență până la alegerile de la anul.
"Asigurarea și promovarea drepturilor românilor din afara granițelor, legate de statutul, de rădăcinile materiale și spirituale, de rolul participativ, rămân o datorie fundamentală pentru România. Un astfel de drept este cel de vot. Am spus-o și o repet, pentru că nu vreau să uităm ce s-a întâmplat: situații precum cea din noiembrie 2014 nu au voie să se repete. Reamintesc că anul 2016 este unul electoral și vreau să fac încă de pe acum un apel la responsabilizarea tuturor celor implicați în organizarea și buna desfășurare a acestui exercițiu electoral. Procesul va fi mult facilitat de introducerea votului prin corespondență. Sper ca actorii politici să ajungă la o înțelegere și să își respecte promisiunea pe care au făcut-o românilor din străinătate în acest sens", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii români acreditați în străinătate.
El a spus că va sprijini în continuare cu consecvență obiectivul național ca diaspora română să se consolideze în termeni de identitate, statut, prosperitate economică și dinamică socială, iar comunitățile românești să se afirme tot mai puternic drept factor de dezvoltare a relațiilor dintre țara noastră și statele în care trăiesc.
"Este nevoie de eforturi sporite pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor legitime ale cetățenilor români aflați în străinătate de a li se oferi servicii și asistență consulară la standarde specifice unui stat membru UE. În ultima perioadă, am consemnat progrese în îndeplinirea acestui deziderat, dar mai sunt încă multe lucruri de îmbunătățit. Am convingerea că veți acorda importanța cuvenită acestei laturi extrem de importante a activității diplomatice", le-a transmis șeful statului diplomaților români.
Citeşte şi: Iohannis: Includerea României în Schengen va întări SECURITATEA frontierelor externe ale UE
Calendarul discuţiilor pe leghea votului prin corespondenţă
Klaus Iohannis a avut mai multe discuţii cu partidele politice pe acestă temă, stabilind împreună un calendar pentru adoptarea legii astfel încât să fie aplicabilă la alegerile parlamengtare din 2016 (legea trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte).
20 aprilie, după consultările cu partidele politice la Cotroceni
Întrebare: Aţi spus de votul prin corespondenţă sau reglementarea votului pentru românii din diaspora, că ar trebui să se facă în termen util. Ce ar însemna acest lucru?
Klaus Iohannis: Asta ar înseamna cu cel puţin un an înainte de alegerile parlamentare. Fiindcă la alegeri locale nu se face vot în diaspora, dar pentru alegerile parlamentare se face. Şi atunci, optim ar fi, încă o dată optim, în această sesiune, dar cel târziu până cu un an înainte de alegerile parlamentare, deci, undeva, până la mijlocul toamnei, ar fi obligatoriu să avem această nouă reglementare, ca să o putem aplica în 2016 la alegerile parlamentare.
Întrebare: Aţi stabilit această dată limită astăzi, cu partidele politice?
Klaus Iohannis: Nu. Nu am stabilit această dată limită. Eu mi-am exprimat îngrijorarea că nu s-a făcut aproape nimic în această zonă şi am promisiunea tuturor că se vor ocupa de această chestiune. Sper să fie aşa şi aştept rezultatele.
14 mai, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Milano
Klaus Iohannis: Vreau să mă refer aici și la o lege pe care toate partidele au promis că o vor adopta: cea privind votul românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. Și este momentul s-o spun direct: sunt nemulţumit de modul în care este gestionat acest proiect. În cazul celorlalte legi care privesc partidele politice, finanţarea lor sau alegerile s-au făcut progrese care trebuie recunoscute. În acest caz, din păcate, se bate pasul pe loc. Voi discuta cu partidele politice din nou și o voi face de atâtea ori de câte va fi nevoie pentru a mișca acest proiect important şi pentru dumneavoastră, şi pentru mine şi pentru toţi alegătorii.
21 mai, înaintea plecării preşedintelui la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga
Întrebare: Credeţi că se va ajunge la un compromis în privinţa votului prin corespondenţă? Ştiţi că părerile...
Klaus Iohannis: Eu cred că da.
Întrebare: Până la finalul acestei sesiuni?
Klaus Iohannis: Asta nu cred. Sincer, nu cred că până la finalul acestei sesiuni parlamentare se va ajunge la un punct de vedere transformabil în lege în privinţa votului prin corespondenţă; ar fi frumos, dar nu cred.
Întrebare: Asta înseamnă că nu poate fi aplicat, da?
Klaus Iohannis: Ba da, poate fi aplicat. Oricum, la anul, în primăvară, sunt alegeri locale - acolo nu se pune problema votului din diaspora - şi pentru alegerile parlamentare este nevoie ca legea respectivă să fie aprobată înainte de noiembrie.