Comisarul european pentru Mediu: România poate ajunge în cinci ani la ținta de 50% a reciclării deșeurilor
România poate ajunge la 50% țintă reciclare deșeuri municipale până în anul 2020, una dintre cele mai importante soluții fiind implicarea cetățenilor în procesul de colectare 'door to door', afirmă comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella.
Declarația oficialului european vine în contextul în care România și-a asumat față de Uniunea Europeană atingerea țintei de reciclare a deșeurilor municipale în proporție de 50%, până în anul 2020. În acest moment, țara a atins pragul de 3%.
'Economia verde a devenit una dintre prioritățile mele, pentru că protejează mediul înconjurător și ajută economiile Uniunii Europene să devină competitive. Pentru îndeplinirea acestor obiective trebuie să ne asigurăm că avem un management al deșeurilor eficient, generat de o legislație foarte bine pusă la punct. Țări precum România vor putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui sistem. România nu începe acest proces de la zero, a dovedit deja că poate face performanță în domeniul energiei regenerabile. România deține toate instrumentele necesare pentru a atinge pragul de 50% reciclare deșeuri municipale până în 2020, cea mai importantă dintre soluțiile oferite fiind implicarea cetățenilor în acest proces, prin colectarea 'door to door'', a susținut Vella în discursul transmis organizatorilor celei de-a treia conferințe anuale a Societății Europene a Reciclării, conform Agerpres.
La sfârșitul lunii aprilie 2015, Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții Europene de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în dreptul său intern legislația revizuită a UE privind deșeurile de ambalaje. Versiunea revizuită a Directivei privind ambalajele actualizează normele privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, în vederea reducerii impactului acestora asupra mediului.
România, care a depășit termenul inițial, a primit o scrisoare de punere în întârziere la 29 noiembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an și jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislația națională. Prin urmare, Comisia a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a UE.
Legislația UE în acest domeniu are drept scop prevenirea sau reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Aceasta își propune să ofere un nivel ridicat de protecție a mediului și să garanteze funcționarea pieței interne prin eliminarea obstacolelor în calea comerțului, a distorsionării pieței și a restrângerii concurenței.
La nivel european se prefigurează creșterea până la 70 — 80% a obligațiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020.
În prezent, România are obligații anuale de reciclare și valorificare pe fluxuri de deșeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligațiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje și deșeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii și importatorii de bunuri ambalate, și autorităților locale.
Pe de altă parte, țara noastră nu are ținte anuale pentru deșeul municipal (deșeul generat în gospodării), principala obligație legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deșeul municipal.