Comisia Europeană a recomandat scoaterea României şi a altor 4 ţări din procedura de deficit excesiv
Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului să abroge Procedura de Deficit Excesiv pentru România, Italia, Ungaria, Letonia şi Lituania, conform unui comunicat al Comisiei.
Comisia Europeană a recomandat deschiderea acestei proceduri pentru Malta. De asemenea, executivul comunitar a recomandat ca Belgia să primească un avertisment din partea Consiliului UE întrucât acest stat nu a luat măsuri eficiente pentru a pune capăt procedurii de deficit excesiv.
Până în prezent, 20 de state din UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepţia Bulgariei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Maltei, Finlandei şi Suediei.
La începutul lunii, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, preciza că România, Letonia şi Lituania sunt cele trei candidate evidente la ieşirea din procedura de deficit excesiv.
"Letonia şi România au redus amândouă deficitul sub 3% anul trecut, 2012, şi se menţin sub valoarea de referinţă în previziunile pentru 2013 şi 2014. Din acest motiv, ambele ţări par a fi ferm pe drumul către o corectare sustenabilă a deficitului lor excesiv şi deci se îndreaptă spre ieşirea din procedura de deficit excesiv", puncta Olli Rehn.
Lituania a avut în 2012 un deficit aproape de valoarea de referinţă de 3%. România şi-a redus deficitul la 2,9% din PIB în 2012, în condiţiile în care consecinţele bugetare ale corecţiilor financiare pentru fondurile UE care au fost necesare la finalul anului trecut au fost compensate de veniturile neaşteptate obţinute din vânzarea de licenţe de telecomunicaţii, apreciază CE în previziunile dedicate României.
Procedura a fost lansată pentru România în 2009. Recesiunea mai gravă decât se anticipa din 2009 a determinat o scădere semnificativă a veniturilor colectate la buget, ceea ce a făcut ca deficitul public să ajungă la 9% din PIB în pofida eforturilor guvernului de reduce chetuielile, notează comunicatul CE.
Recomandările vor fi discutate în cadrul următorului summit al şefilor de stat şi de guvern, la finele lui iunie, înainte de a fi aprobat formal de miniştrii de Finante din cele 27 de ţări membre.