Comisia Europeană confirmă: economia României este pe creștere
România va avea în anul 2014 a 12-a cea mai ridicată rată de creștere economică din UE 28, iar țara noastră va înregistra o creștere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 și de 3,4% în cel de –al doilea trimestru.
Raportul înaintat de Comisia Europeană certifică faptul că economia din România se află în creștere! În prognoza dată de oficialii europeni pentru țara noastră a fost estimată o creștere de 1% în trimestrul III 2014 față de trimestrul precedent, iar pentru ultimele trei luni, Comisia Europeană a anticipat un plus pe economie de 1,6%, față de intervalul iulie – septembrie, potrivit raportului de toamnă al CE privind prognozele economice în UE.
Aparatul guvernamental a luat măsurile necesare prin care economia românească să se bucure și în 2014 de prosperitate, așa cum în anul 2013 România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Astfel, raportat la perioada similară din 2013, creșterea PIB va fi de 1,1% în al treilea trimestru și de 1,6% în următorul trimestru.
Totodată, în raportul Comisiei Europene este prevăzut ca avansul trimestrial al PIB să încetinească la 0,3% în primele trei luni ale anului viitor, dar care urmează să se stabilizeze la 0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre.
Din păcate, din cauza incertitudinilor din Zona Euro, Comisia Europeană a redus rata de creștere prognozată pentru 2014 pentru 16 țări din Uniunea Europeană: Germania de la 1,8% la 1,3%, Franța de la 1%la0,3%, Italia de la +0,6% la -0,4%, Australia de la 1,6% la 0,7% , România de la 2,5 % la 2% , Polonia de la 3,2% la 3%, etc.
Dar cu toate acestea, România va avea în anul 2014 a 12 a cea mai ridicată rată de creștere economică din UE 28, iar țara noastră va înregistra o creștere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 și de 3,4% în cel de –al doilea trimestru, apoi avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre, potrivit raportului dat de Comisia Europeană.
Iar stabilitatea economică a țării noastre este dată de creșterea numărului de locuri de muncă cu 106 000 în primele opt luni din 2014, de creșterea cu 9% a producției industriale, de creștere a veniturilor mai multor categorii sociale și de creșterea cu 7,4% a consumului în primele 9 luni ale anului în curs cu aceeași perioadă a anului trecut.
În plus, pentru cei care au semne de întrebare în ceea ce privește puterea financiară a statului de a a acoperi cheltuielile în legătură cu creșterea salariilor, pensiilor, majorarea alocațiilor pentru copii, reducerea CAS, reducerea TVA la legume-fructe, carne, răspunsul e că întreaga creștere economică este direcționată spre populație.
Beneficiile concrete aduse de economia țării vor fi folosite pentru a repara nedreptățile sociale comise de guvernarea Boc – Băsescu și pentru a crea o societate puternică, dezvoltată și civilizată. România are nevoie de măsuri de reconstrucție a spațiului social și a încrederii în instituțiile publice pentru că în acest mod barierele pentru un nivel de tari mai bun vor fi ridicate.