Veste bună dată de economie după rezultatele primului tur
Creştere economică. În timp ce atenția întregii țări a fost captată luni de anunțarea rezultatului pentru alegerile prezidențiale de duminică, în prima zi de după primul tur de scrutin, Institutul Național de Statistică a furnizat o nouă veste bună cu privire la evoluția economiei românești.
Creştere economică. Potrivit datelor statistice, și în acest an economia își continuă tendința de apreciere iar o dovadă importantă în acest sens o reprezintă creșterea consumului. Mai exact, datele despre comerțul din țara noastră arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele nouă luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,4%, fiecare. Majorarea cifrei de afaceri în perioada ianuarie-septembrie a fost influenţată de creşterea vânzărilor de produse nealimentare cu 11,1% ca serie brută, vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (8,3%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (0,2%).
În ceea ce privește luna septembrie, datele arată că cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor de automobile, a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,9% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%. În comparație cu luna septembrie a anului 2013, consumul s-a majorat cu 6,1% ca serie brută şi cu 5,8% ca serie ajustată.
Majorarea consumului nu ar fi fost posibilă fără menținerea ratei inflaţiei anuale la un nivel scăzut. În luna septembrie rata inflației s-a situat la 1,54%, specialiștii din economie apreeciind că acest indicator va înregistra o scădere până la finalul anului. De altfel, de la începutul anului, inflația s-a situat la un nivel scăzut, sub 2%, înregistrând mici alternanțe de la o lună la alta în funcție de factori contextuali. Mai exact, în luna iunie a fost atins minimul acestui an, de 0,66%, iar în aprilie a fost consemnat cel mai ridicat nivel, de 1,21%.
Creşterea consumului. Creșterea consumului în primele nouă luni ale anului reprezintă un semnal pozitiv venit dinspre economie care demonstrează că majorarea PIB de anul trecut și din primele două trimestre ale acestui an se simte și în buzunarele românilor. Astfel, creșterea consumului se datorează și creșterii veniturilor populației. În anul 2014 veniturile medii au cunoscut o majorare importantă de la o lună alta. Majorarea veniturilor s-a datorat creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie și 1 iulie. Astfel, în urma majorărilor succesive de anul trecut și din acest an, venitul minim a ajuns la 900 de lei iar începând cu 1 ianurie 2015 se va majora cu 75 de lei, ceea ce va consolida nivelul trai al românilor și va majora consumul. Nu în ultimul rând, creșterea comerțului cu amănuntul se datorează și majorării veniturilor persoanelor vârstnice, cabinetul Ponta fiind singurul executiv din ultimii ani care a reușit să indexeze pensiile. Prin urmare, anul trecut pensiile au crescut cu 4% și cu 3,76% în acest an, peste rata inflației de 1,55%, ceea ce a reprezentat o majorare considerabilă a veniturilor persoanelor vârstnice.
Faptul că țara noastră înregistrează o creștere a consumului reprezintă o veste bună în sine deoarece pentru prima dată de 2008 comerțul contribuie la aprecierea PIB. În acest fel, țara noastră va avea astfel la dispoziție mai multe surse din care să își alimenteze creșterea PIB, ceea ce va asigura o dezvoltare economică susținută și stabilă.