Conferinţa COP 21 de la Paris. Papa Francisc: Încălzirea globală împinge omenirea la "un pas de sinucidere"
La Paris a început luni summitul COP21, dedicat măsurilor împotriva schimbărilor climatice. Reprezentanţi a 195 de ţări, dintre care 150 sunt şefi de stat şi guvern, şi cei mai influenţi oameni de afaceri din lume participă la o întrunire crucială, unde se discută proiecte de energii verzi, care să împiedice degradarea climei dincolo de un prag considerat ireversibil.
UPDATE 22.22 Papa Francisc a declarat luni că încălzirea globală împinge omenirea la "un pas de sinucidere" și liderii mondiali reuniți la Paris, în cadrul conferinței ONU dedicate temelor climatice (COP21), trebuie să acționeze "acum ori niciodată", relatează France Presse.
"Nu sunt sigur (de rezultatele COP21), dar ceea ce pot să spun este acum ori niciodată", a spus papa presei în avion în timpul întoarcerii la Roma după turneul său în Africa.
De la conferința de la Kyoto din 1997, "s-a făcut puțin" și "în fiecare an, problemele sunt mai grave", iar aceasta poate arăta, "pentru a utiliza un cuvânt puternic, că suntem aproape de sinucidere", a insistat pontiful argentinian.
"Majoritatea celor care sunt la Paris vor să facă ceva. Am încredere că vor face, ei au bunăvoință și eu mă rog pentru aceasta", a mai spus Papa Francisc .
Francisc este foarte angajat în lupta împotriva încălzirii globale. În această primăvară, el a consacrat acestei teme o importantă enciclică, în care amintește că degradarea climei provoacă o degradare a vieții celor mai săraci, cauzând poluare, dezastre naturale, boli, războaie și migrație.
Ca răspuns, papa Francisc pledează pentru o formă de descreștere economică și o revoluție energetică care să ducă la un moment dat la abandonarea completă a combustibililor fosili.
El a cerut în mod repetat ca la conferința de la Paris să se ajungă la un acord cu caracter obligatoriu, conform căruia țările cele mai bogate le vor ajuta financiar și tehnic pe cele mai sărace să realizeze această revoluție ecologică.
Sfântul Scaun a fost reprezentat luni la deschiderea COP21 de cardinalul Pietro Parolin, numărul doi în Biserica Catolică, care a părăsit delegația papală în Africa pentru a se alătura reuniunii de la Paris.
UPDATE 20.59 Statele bogate trebuie să îşi ţină promisiunea şi să verse în fiecare an statelor sărace peste 100 de miliarde de dolari până în 2020 pentru a le ajuta să facă faţă schimbărilor climatice, a declarat luni cancelarul federal german Angela Merkel la conferinţa de la Paris privind clima, transmit agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.
'La Paris, noi trebuie să ne menţinem promisiunile pe care le-am făcut la Copenhaga şi să obţinem rezultate concrete până în 2020, şi anume să alocăm 100 de miliarde de dolari anual', a spus cancelarul federal german în prima zi a reuniunii internaţionale de la Paris.
Prejudiciile din trecut provocate de schimbările climatice reprezintă o responsabilitate care ne revine, a mai spus Angela Merkel, avertizând că această conferinţă de la Paris este o ocazie să facem ca teoriile noastre frumoase să devină realitate în ce priveşte reducerea temperaturilor şi să evităm depăşirea pragului de 2 grade celsius. În ce priveşte micile state insulare s-ar putea ca acest lucru să nu fie îndeajuns, a adăugat Merkel.
'Trebuie să ne gândim aici şi asupra instrumentelor care ne permit să obţinem obiectivul celor 2 grade în zece ani', a spus Merkel, adăugând că este nevoie de mecanisme de monitorizare care să fie obligatorii din punct de vedere juridic şi de asemenea să existe o revizuire a acestora la fiecare cinci ani. 'Un mecanism clar de măsurare a acestor obiective şi care să ne facă mai credibili este esenţial', a declarat Angela Merkel.
UPDATE 20.19 Preşedintele micului stat insular, Comore, a distrus o fotografie istorică, însă fără voia sa, relatează TF1. În timp ce Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, şi Mahmud Abbas, preşedinte al Autorității Naționale Palestiniene, îşi strângeau mâinile, s-a intercalat, neaşteptat, capul preşedintelui Ikililou Dhoinine. Internauţii numesc o astfel de întâmplare neferitită "photo bomb" şi este o temă recurentă a glumelor de pe tot internetul.
Incidentul a survenit în timp ce toţi şefii de state participau la fotografia de familie din timpul evenimentului legat de schimbările climatice de la Paris.
UPDATE 19.29 Barack Obama a ţinut un discurs mult mai lung decât cele 3 minute care i-au fost alocate la Summitul pentru protejarea mediului de la Paris, relatează NBC News.
După ce a depăşit cu mult timpul alocat, Obama a fost atenţionat de mai multe ori de o sonerie, pentru a-i atrage atenţia asupra faptului că a depăşit timpul care i-a fost acordat. Nici după 8 minute preşedintele american nu dădea semne că ar avea de gând să se oprească. Bip-urile au continuat la fiecare 30 de secunde în timpul nesfârşitului discurs.
Organizatorii au fost contactaţi de NBC pentru a cere detalii despre soneria care s-a auzit în timpul discursului lui Obama, însă acesştia nu au dorit să facă niciun comentariu.
La evenimentul COP21 de la Paris au luat cuvântul 147 de lideri ai lumii care au avut alocate 3 minute pentru a ţine un scurt discurs.
Barack Obama atentionat ca a depasit timpul alocat - minutul 6:50
UPDATE 19.15 Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj postat luni pe pagina sa de Facebook, că schimbările climatice sunt o ameninţare majoră pe care trebuie să o combatem acum, altfel impactul va deveni negestionabil, cu consecinţe ireversibile pentru umanitate şi mediul înconjurător.
"Schimbările climatice sunt o amenințare majoră pe care trebuie să o combatem. Dacă nu acționăm acum, impactul va deveni negestionabil, cu consecințe ireversibile pentru umanitate și mediul înconjurător. România s-a angajat încă de anul trecut să contribuie la reducerea nivelului emisiilor de carbon", a scris preşedintele Iohannis într-o postare pe Facebook.
UPDATE 18.30 Preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin au fost imortalizaţi la summitul de la Paris în timp ce îşi strângeau mâinile. Fotografia a făcut imediat înconjorul internetului, datorită posturii în care au fost surprinşi cei doi.
Citeşte şi: Putin a refuzat să discute cu Erdogan. Kremlinul așteaptă scuze de la Ankara pentru doborârea avionului rus
UPDATE 16.59 Baron Waqa, preşidentele statului Nauru, o mică insulă-stat ecuatorială, a vorbit despre problemele cu care se confruntă. Nauru este cea mai mică naţiune componentă a ONU şi unul dintre cele mai îndepărtate state din lume.
"Comunităţile care trăiesc pe insule mici se confruntă cu seceta care le distruge modul de viaţă. În fiecare zi plătim o taxă care înseamnă erodarea ţărmului. comunităţile de pe insulele mici sunt primele care plătesc preţul schimbărilor climatice. Dar nimeni nu scapă pe vecie... Avem de făcut o alegere: Putem să plătim prin degradarea vieţii umane sau putem plăti investind într-un viitor echitabil şi sustenabil", a declarat Baron Waqa.
UPDATE 16.42 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, declaraţii:
"Comunitatea internaţională este pe punctul de a intra într-o nouă eră privind schimbările climatice. Trebuie ca fiecare să ne îndeplinim rolul, pentru a putea încheia negocierile în următoarele două săptămâni. Problema care trebuie clarificată întâi şi întâi este diferenţierea. Principiul responsabilităţii comune, dar diferenţiate, aşa cum a fost el convenit, trebuie menţinut".
UPDATE 15.33 Site-ul specializat Carbonbrief.org a publicat un tabel cu ţările care şi-au declarat indicele INDC: Intenţia de Contribuţie Naţională Determinată. Acest indice arată cât contribuie fiecare ţară la emisiile de gaze de seră şi cât îşi propune să scadă această contribuţie pe viitor.
Practic, avem o imagine cu cotele de gaze cu efect de seră pe care le emit ţările lumii (la nivelul anului 2012).
TABELUL CU INDICELE INDC, AICI
UPDATE 15.10 Preşedintele rus Vladimir Putin, declaraţii:
“Schimbările climatice au devenit cea mai mare provocare cu care se confruntă omenirea. Sperăm că, prin eforturi comune, vom putea stabili un nou cadru mondial care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto".
UPDATE 14.42 Cancelarul german Angela Merkel a declarat că întâlnirea de la Paris dovedeşte că lumea civilizată este unită împotriva terorismului.
“Prezenţa noastră aici, astăzi, arată că suntem mai puternici decât teroriştii", a afirmat Mekel.
Angela Merkel a insistat asupra promisiunii ţărilor dezvoltate de a investi 100 de miliarde de dolari anual pentru a ajuta ţările sărace să facă faţă schimbărilor climatice.
Ea a adăugat că summitul de la Paris trebuie să aducă un mecanism de verificare pentru planurile climatice ale ţărilor participante şi că ţările trebuie să-şi repecte angajamentele.
“Este o chestiune de necesitate în privinţa mediului, dar şi de economie. Însuşi viitorul nostru depinde de asta. Miliarde de oameni îşi pun speranţe în acest summit de la Paris", a declarat cancelarul german.
UPDATE 14.15 Barack Obama, preşedintele SUA, a luat cuvântul la summitul COP21.
"Pe zi ce trece, înţelegem tot mai mult felul în care omenirea afectează clima pe Terra. 14 din cei mai călduroşi 15 ani măsuraţi pe Pământ au fost din 2000 încoace. Nicio naţiune nu este imună la... consecinţele acestor lucruri. Astă vară am văzut efectele schimbării climatice în Alaska, unde oceanul înghite deja aşezări omeneşti şi erodează ţărmul, unde gheţarii se topesc într-un ritm nemaiîntâlnit până acum.
A fost ca o viziune a unui viitor posibil: viitorul copiilor noştri. Acel viitor nu este unul al economiilor puternice, nici unul în care statele mai slabe să-şi găsească locul. Acel viitor este unul în care avem puterea de a schimba lucruri. Aici şi acum. Dar numai dacă şi noi ne putem ridica la nivelul aşteptărilor", a spus Obama.
UPDATE 13.45 Liderii de stat şi de guvern prezenţi la Paris au făcut fotografia de grup.
Dezbaterile pot fi urmărite LIVE aici
UPDATE 13.42 China şi SUA, cele mai poluante state ale planetei, sunt conştiente de responsabilitatea lor de a acţiona în favoarea climei, a declarat luni preşedintele american Barack Obama, cu prilejul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping, transmite agenţia France Presse.
"Pentru că suntem statele care emit cele mai mari cantităţi de emisii de carbon, am convenit că este responsabilitatea noastră să acţionăm", a declarat Barack Obama înaintea deschiderii conferinţei internaţionale de la Paris privind schimbările climatice, conform AFP.
UPDATE 13.28 Ban Ki Moon, secretarul general al ONU, a avertizat şi el asupra importanţei momentului.
"Nu ne-am aflat niciodată în faţa unui asemenea test. Un moment politic ca acesta s-ar putea să nu se mai repete. Dar nici o oportunitatea ca aceasta s-ar putea să nu mai găsim", a declarat Ban Ki Moon cu referire la întâlnirea reprezentanţilor a 195 de ţri din întreaga lume, dintre care 150 sunt şefi de stat şi de guvern.
UPDATE 13.23 Summit-ul COP21 a început. Au luat cuvântul secretarul geneal al ONU, Ban Ki Moon, prinţul Charles al Marii Britanii, preşedintele Franţei, Francois Hollande.
"Ca să rezolvăm criza climatică, bunele intenţii şi declaraţiile nu sunt de ajuns. Suntem aproape de un punct de unde nu mai există loc de întoarcere. La Paris trebuie să dăm startul unei schimbări pe termen lung. Nu mai putem considera natura drept un bazin ienpuizabil de resurse", a declarat Francois Hollande.
SUMMIT COP21. Cei mai puternici şi influenţi oameni ai planetei iau parte, începând de astăzi, la summitul climatic de Paris. Nu numai şefii de state şi guverne ale celor mai industrializate ţări sunt prezenţi în capitala Franţei, ci şi marii oameni de afaceri ai planetei, ale căror averi cumulează sute de miliarde de dolari.
SUA şi alte 18 state puternic industrializate se vor angaja să majoreze cheltuielile în cercetare pentru energii nepoluante până la 20 de miliarde de dolari pentru o perioadă de cinci ani. Este vorba de ţări precum Marea Britanie, Canada, China, Brazilia, India sau Africa de Sud, care sunt atât mari producători de energie pe bază de combustibili fosili, cât şi de energie verde.
În paralel, cei mai mari oameni de afaceri din lume îşi vor intensifica şi ei eforturile şi investiţiile în energii nepoluante. Bill Gates, George Soros, Mark Zuckerberg, Meg Whitman (Hewlett-Packard), Hasso Plattner (SAP AG), Ratan Tata (TATA Motors), Jack Ma (Alibaba Group) sunt câţiva dintre cei care vor investi mai mult pentru ca proiectele de energii verzi să treacă de la stadiul de planşetă la produs de piaţă, scrie The Guardian.
Bill Gates este aşteptat să anunţe astăzi, la Paris, crearea unui fond de investiţii de mai multe miliarde de dolari, bani destinaţi cercetării pentru energie verde. Ştirea a fost preluată de New York Times de pe un site specializat în probleme climatice, iar reprezentanţii fundaţiei Bill şi Melinda Gates nu au negat informaţia.
Încălzirea globală
SUMMIT COP21. Summitul de la Paris pregăteşte măsurile pe termen lung în materie de protecţie a mediului şi energii verzi, având în vedere impactul pe care omenirea îl are asupra schimbărilor climatice. Actualul plan de acţiune în privinţa emisiilor de gaz cu efect de seră expiră în 2020 şi este aşteptat ca la Paris să se discute proiecţii pentru următoarea perioadă.
Ziarul britanic The Guardian aminteşte de avertismentele oamenilor de ştiinţă care afirmă că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor urma acelaşi trend, planeta va trece de un prag ireversibil. Este nevoie de doar două grade Celsius în plus faţă de epoca preindustrială şi clima Pământului va depăşi acest prag. Potrivit unor prognoze plecând de la nivelele actuale de emisii, este posibil ca temperatura pe glob să crească chiar şi cu 5 grade Celsius. Nu pare mult, dar, amintesc oamenii de ştiinţă, diferenţa de temperatură globală între epoca actuală şi ultuma eră glaciară este de 5 grade Celsius.
Proteste de stradă
SUMMIT COP21. Parisul este gazda liderilor de stat şi de guvern din 150 de ţări din lume, care participă la summitul COP21. Nu este de mirare că măsurile de securitate sunt la nivel maxim, mai ales în contextul recentelor atacuri teroriste.
Cu toate acestea, tema schimbărilor climatice este foarte sensibilă pentru public, aşa că nu au lipsit protestele de stradă, în ciuda interdicţiilor dictate de autorităţi. Protestele, paşnice la început, nu au întârziat să ia o turnură violentă, care a rezultat în confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. S-a vorbit despre deturnarea protestelor de către grupuri mici de tineri mascaţi, care au declanşat confruntarea cu poliţia.
Au fost şi proteste paşnice, de fapt proteste fără protestatari. Luând act de interdicţia de a organiza adunări publice, parizienii au lăsat în stradă mii de perechi de încălţiminte, simbolizând prezenţa oamenilor la proteste.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, omagiu pentru victimele atentatelor din Paris
Moment de reculegere
SUMMIT COP21. Preşedintele Klaus Iohannis participă şi el la Conferinţa Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
La deschiderea Conferinţei Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice vor lua parte şefi de stat şi guvern din peste 145 de ţări, precizează sursa citată.
Miza principală a conferinţei, care se va desfăşura la Paris, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie, o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021.
Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi tehnologice, potrivit Preşedinţiei.
Înainte de începerea conferinţei, Klaus Iohannis, dar şi alţi şefi de state şi guverne, au depus flori şi s-au recules la locul atacurilor teroriste de la Paris.
The President of Nauru Baron Waqa, an equatorial small island state, is the first to speak after the break in room two. He represents the smallest nation state in the UN, one of the most remote places in the world.
He said: “Small island communities pay in the droughts that destroy livelihoods and record cyclones. We see a small toll exacted every day as our shorelines are slowly eroded….small island communities are among the first to pay the price of climate change. But no one will escape forever....We have a choice: we can pay in human misery or pay investing in a more equitable, resilient and sustainable future.
Ştirile orei
- si logistica in desfasurarea activitatii.
-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
-Principala atributie Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
-Oferim sanse reale de avansare in cariera!
-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
-Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
-Programul de lucru este flexibil.
-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
-Sunt suficiente studiile medii.
-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
-Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: > [email protected]
Cerinte:
- cunostinte despre utilizarea Internetului
- cunostinte despre Word si Excel
- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou
- posibilitatea de a lucra minim 3 ore pe zi
Important:
Pentru informatii suplimentare trimiteti "PROIECT" la adresa [email protected]
Oferte:
-oferim instruire gratuita
-contract
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta
-posibilitatea de a lucra de acasa